Ma délelőtt a hagyományosan csütörtökön rendezett szabadedzéssekkel megkezdődött a Monacói Nagydíj versenyhétvégéje. Az első gyakorláson a ferraris Fernando Alonso zárt az élen a mediterrán hercegségben.

A spanyol szűk négytizedet adott a lotusos Romain Grosjeannak, és mögöttük sem az ászok sorakoztak, hiszen a harmadik időt a tavalyi balesetét láthatóan maga mögött tudó sauberes Sergio Perez hozta, míg a 4. Lewis Hamilton után a barcelonai győztes Pastor Maldonado és a ajavulásért küzdő Felipe Massa zárt.

A top10-be jutott még Kobajasi Kamui a másik Sauberrel, Jenson Button, Sebastian Vettel és Nico Rosberg is.

Az igazán trükkös pálya most is sokakat megviccelt, számos pilóta vágta le az alagút utáni sikánt, Massa ugyanott vette érintőre a szalagkorlátot a felnijével, míg Michael Schumacher az első szárnyát verte oda az uszodai kerékvetőknél.
 
Az edzés az eredetileg tervezett 90 perc helyett gyakorlatilag 80 perc után véget ért, ugyanis a caterhames Heikki Kovailanen Renault-motorja az alagútban adta meg magát, hatalmas füsttel terített be mindent, mielőtt a kijáratnál leállt a versenyíven.

Az igen balesetveszélyes eset miatt szinte azonnal előkerült a piros zászló, amelyet a lassú mentés miatt már csak a kockás váltott. Kovalainen pechje nem csak saját szempontjából rossz, a betétrendezvények pilótái is bajban lesznek majd a már amúgy is nagyon csúszós alagút aszfaltjára végig felvitt olaj miatt. 

Az edzés legnagyobb vesztese Kimi Räikkönen volt, a finn mindössze egyetlen felvezető kört ment, ami után úgy döntött, hogy ki kell cserélni a kormányművét, ez pedig el is vitte a fennmaradó időt, a 2005-ös győztes nem vezetett többet délelőtt.

Monacói Nagydíj, 1. szabadedzés, Monte-Carlo, 2012.05.24.