Az egykori BMW-pilóta, 2010-re a Renault-hoz igazolt Robert Kubica a tavalyi téli tesztek idején, februárban egy olaszországi raliversenyen szenvedett súlyos balesetet. A lengyel Škodáját felnyársalta a szalagkorlát, a versenyző lába, és jobb karja is komolyan károsodott, 2011 folyamán összesen hét műtéten esett át.

Kubica tavaly óta már a rehabilitáción dolgozott, először az is felmerült, hogy akár a 2011-es idény végén visszatér, majd 2012 volt a kitűzött cél, de egyiket sem tudta hozni, januárban pedig egy szerencsétlen esés közben újra lábát törte.

Később az ex-Toro Rossó-s Jaime Alguersuari arról beszélt, hogy értesülései szerint Kubica gyógyulása nem halad jól, még egy poharat sem tud megfogni, de ezt valamelyest cáfolta, hogy a lengyel szinte ugyanakkor már raliautót is vezetett.

Az F1-es visszatérésről azonban továbbra sincs szó, sőt a hírek egészen elapadtak az elmúlt két hónapban, teljes a csend Kubica körül. A svájci Blick elismert veterán F1-es szakírója, Roger Benoit a legrosszabbtól tart: “Miért némultak el a (Kubicát illető) hangok? Mert – sajnos – a visszatérés szinte lehetetlen.”