Nagy gumivitát robbantott ki Michael Schumacher a Pirelli idei abroncsait kritizáló nyilatkozatával. A hétszeres bajnoknak nem tetszik, hogy a gumikkal úgy kell bánni, mint a hímes tojásokkal, és emiatt a pilóták nem autózhatnak a határon. Vannak, akik egyetértenek Schumacherrel, és vannak, akik kevésbé, most Sebastian Vettel kért szót. A világbajnok szerint idén nőtt a gumik szerepe.

“Teljesen másképp kell gondolkoznunk az autóban ülve és azon kívül” – mondta Vettel. “Két különböző világról beszélünk. Ha a három, négy vagy öt évvel ezelőtti helyzethez hasonlítjuk a mai viszonyokat, tény, hogy sokkal jobban kell vigyázni a gumikra.”

“2009-ben tankolással és tartósabb gumikkal versenyeztünk, ez egy más minőségi szint, mert minden körben közel kvalifikációs szinten mehettünk. Ezzel szemben most tele vannak tankolva az autók, a nagyobb súly nagyobb megterhelést jelent a gumiknak, most mindent máshogy kell néznünk.”

“Idén a gumik jobban kopnak, így előbb-utóbb elkezdünk csúszkálni. Ha valaki jobban szenved, az azért van, mert mondjuk két körrel hamarabb tette fel a gumikat, ez teljesen más versenyhelyzetet teremt. Több az előzés, ami a mi helyzetünkkel ellentétben jobb minőséget jelent kívülről nézve. Minden attól függ, ki, mit akar valójában. Több az előzés, nagyobb a show.”

Vettel szerint a hétvégi Spanyol Nagydíjon kiderül, sikerült-e előrelépnie a csapatnak. “A téli tesztek miatt nagyon sokat tudunk erről a pályáról. Rengeteg adatunk van ahhoz, hogy kiderítsük, sikerült-e előrelépnünk a télhez képest, és ha igen, akkor mekkora ez a lépés. Természetesen nem hagyhatjuk figyelmen kívül az időjárást: a versenyt májusban rendezik, amikor a hőmérséklet magasabb, mint februárban vagy márciusban, ez jelentősen befolyásolja a beállításokat.”