Az F1-es világ szereplői nagyjából egyetértenek abban, hogy a 2012-es idényt a McLaren kezdte a legerősebb autóval.

Az Ausztrál Nagydíj egyértelműen ezt mutatta, hiszen Lewis Hamilton és Jenson Button megszerezte az első sort az időmérőn, majd Button meg is nyerte a futamot, azonban Malajziában hiába ismételték a kvalifikációs eredményt, csak Hamilton harmadik helyének örülhettek. A múlt hétvégi Kínai Nagydíjon megint nem nyert a csapat, Button és Hamilton is a dobogóra állt, de a győzelmet Nico Rosberg happolta el az orruk elől.

A McLaren főnöke ennek ellenére nincs elkeseredve.

“Mit is bánhatunk? Bánhatjuk, hogy Lewis a sebességváltó-csere miatt büntetést kapott, mert amúgy az élen lehetett volna és irányíthatta volna a futamot. Bánhatjuk azt is, hogy nem sikerült Jensont tiszta pályára kihozni a bokszkiállása után, de úgy gondolom, hogy akkor is háromkiállásos stratégia volt a helyes, ha át akartunk jutni a mezőnyön, hogy győzzünk”

“De szerintem versenyképesek vagyunk és két nagyszerű pilótánk van. Ha jobban tudunk kvalifikálni, mint Kínában, akkor a versenyünk is jó lehet. Három nagyon különböző futam volt, egész évben pedig 20 már verseny lesz, szerintem ez egészen lenyűgöző. Én élvezem, és a nézők is nagyon élvezik. Ki tudná megmondani, hogy ki győz majd Bahreinben? Én biztos nem, fogalmam sincs. Remélem, hogy mi fogunk, de majd kiderül ott.”

Ha a csapat ügyesebben dolgozik a bokszban és Buttont sikerül előbb, tiszta pályára kiengedni, a 2009-es bajnok valószínűleg esélyes lett volna a győzelemre, de Whitmarsh ezen sem akar rágódni, hiszen biztosra akkor sem vehették volna a sanghaji sikert.

“Előfordul az ilyen. A döntés stratégiailag tökéletes volt, üres pályára mehetett volna ki. De veszített hat másodpercet, utána meg pokoli sokat a forgalom miatt. Közben a gumikat is megkínozta. Lehet spekulálni: sokkal közelebb is lehettünk volna és ha Nico gumijai is megadják magukat, akkor elkaphattuk volna, de igazából még a végén is jóknak tűntek az abroncsai. Szóval nem hiszem, hogy eldobtuk a győzelmet. Nem kínzom magam ezzel, mert szerintem nehéz lett volna megverni őt.”