A McLarennél általában szigorúan betartják a határidőket, így a sajtó csoportos tájékoztatására kitalált, szombat délutáni “Meet The Team” (Találkozz a csapattal) eseményekre sem szoktak 15 percnél több időt szánni.

De miután a “brit Ferrarik” csak a csalódást keltő 5. (Jenson Button) és 10. (Lewis Hamilton) rajthelyet tudták megszerezni a szombati kvalifikáción, Martin Whitmarsh csapatfőnök egymaga beszélt ennyit. A főnöki felszólalás egyik része bocsánatkérés volt a brit rajongóktól, a versenyzőktől és sajtótól, a másik része pedig magyarázkodás és fogadkozás.

“A csapat nem lehet elégedett a mai teljesítményével. Nem voltunk képesek versenyképes autókat adni a pilótáink, Jenson és Lewis alá, ráadásul a stratégiát is elrontottuk, amikor száraz pályára való abroncsokon küldtük ki a pilótáinkat az időmérő végén. Nincs értelme magyarázkodni: van két kiváló versenyzőnk, de ma cserbenhagytuk őket” – vallotta be töredelmesen Whitmarsh, még mielőtt bárki, bármit kérdezett volna.

“Az elmúlt 18 hónapban keményen dolgoztunk, hogy kifejlesszük a befújt diffúzort. Erre építettük fel az autónkat, de most egy furcsa szabályváltoztatással betiltották ezt a megoldást. Be kell látnunk, hogy a befújt diffúzor nélkül az autónk nem elég versenyképes. A Forma-1 rendkívül kiélezett sportág, nagyon kis dolgokon múlik a siker, vagy a bukás. Nem eget rengető dolgok ezek, csak apróságok, amelyeken könnyen el lehet csúszni. A mai időmérőn egyszerűen nem volt elég gyors a kocsi, nincs értelme tovább csűrni-csavarni a szavakat.”

“Lewist használt slickgumikon küldtük ki a kvalifikáció végén, de miután nagyon nehéz előre kitalálni, mikor fog elkezdeni esni, melléfogtunk ezzel. Jenson egész jól alkalmazkodott a körülményekhez [szintén sima felületű gumikon, a csepergő esőben – a szerk.], de az ötödik helynél többre egyszerűen nem futotta ma a kocsi erejéből” – védte meg pilótáit a csapatfőnök.


“A McLaren nagyon erős csapat, de az F1-ben nincs varázsszer, ami egy csapásra mindent megold. Mielőtt még megkérdeznék, tisztáéban vagyunk azzal, hogy nagyon, nagyon nehéz lesz holnap megverni a Red Bullt. Pontosan tudjuk azt is, hogy a Ferrari ellen is nagyon nehéz dolgunk lesz a versenyen. De ez a csapat már többször bebizonyította, hogy képes csodákra. Rengeteg versenyt és sok bajnoki címet nyertünk már, és higgyék el, nem szeretünk ebben a kényelmetlen helyzetben lenni. De vannak dolgok, amelyek ellen nem lehet tenni.”

Arra a kérdésre, hogy hisz-e a csodákban, Jenson Button azt felelte: “Hiszek. Az év elején, a téli tesztek után senki sem gondolta volna, hogy versenyképesek leszünk Ausztráliában, de Lewis dobogóra állhatott Melbourne-ben, és negyedik lettem. De ha holnap első-második helyen érnénk célba a versenyen, az lenne az igazi csoda!”

Martin Whitmarsh többször hangsúlyozta: a McLaren nem adja fel, a silverstone-i fiaskót elfelejtve a következő két futamon (a Nürburgringen és a Hungaroringen) mindent megtesz, hogy visszatérjen a régi formájához. “Erős csapat vagyunk, nem fogjuk feladni a küzdelmet addig, amíg vissza nem térünk a győztesek közé. tudjuk, hogy nagyon nehéz lesz, de higgyék el, hogy végigcsináljuk!”