F1: Alonsóra fogadna a spanyol FIA-tag 2 Egy héttel a valenciai Európa Nagydíj előtt elkezdte fújni a trombitát Carlos Gracia, a Spanyol Autósport Szövetség elnöke. A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) Spanyolországot képviselő tagja természetesen Fernando Alonso és a Ferrari jó szereplésének lebegtetésével kíván minél több nézőt rávenni arra, hogy kilátogassanak a helyszínre, amely az elmúlt három évben messze nem volt teltházas.

“Ha fogadnom kellene, 100 százalék, hogy arra fogadnék, hogy Alonso fog nyerni Valenciában. A Ferrari már Monte-Carlóban és Kanadában is nyerhetett volna, sokat fejlődtek az elmúlt hetekben” – nyilatkozta Gracia a Marca című sportlapnak.
 
Alonso Monacóban nagyon gyors volt a szabadedzéseken, de a versenyen – sokak szerint a végén belengetett piros zászlónak is köszönhetően – nem tudta megelőzni Sebastian Vettelt. Fernando Kanadában is remek edzésidőket ment, idén először az első rajtsorba állította a Ferrarit, ám a futamon nem volt szerencséje: közvetlenül a verseny megállítása előtt állt ki intermediate gumikért, később pedig ütközött Jenson Button McLarenjével.

“Alonso autója most sokkal versenyképesebb, a fejlődés egyértelmű. De a szerencsével egyszerűen hadilábon állt. Minden stratégiai döntésnek van kockázata. Fernando ezúttal rajtavesztett (a kerékcserén), de nem azért, mert rossz volt a kocsija. Remélem, visszatér a szerencséje és meg tudja nyerni a világbajnokságot” – jelentette ki az elnök.

Gracia arra is felhívta honfitársai figyelmét, hogy Alonsón kívül még egy spanyol versenyzőnek, Jaime Alguersuarinak, illetve egy spanyol csapatnak, a Hispaniának is szurkolhatnak. ?Alguersuari nagyszerűen versenyzett Kanadában, egyre jobb az autója és ő is stabilizálta a teljesítményét. Most már nagyon nyugodt” – nyilatkozta a sportvezető. A HRT-ről, amely Montrealban Liuzzi révén 13. lett, ezzel eddigi legjobb eredményét érte el, azt mondta: “A csapat egyfolytában javul, erősödik.”

Carlo Gracia csak egy dologra nem büszke: arra, hogy a valenciai éttermek és utcai árusok az F1-es futam hetében jelentősen megemelik az áraikat, amit szerinte nem lenne szabad. “Az emberek nem kereshetik meg a verseny hetében mindazt, amit az év többi részében nem tudnak. Nem lenne szabad így kihasználni a helyzetet, különben hamarosan nem lesz többé F1-ünk.”