A Red Bull 2005 óta indul saját csapattal a Forma-1 világbajnokságon, és bármennyire furcsa, eleinte nem arról volt híres, hogy két kézzel szórná a pénzt.

A gárda első évében – azt követően, hogy megvásárolták a Jaguar Racing Milton Keynes-i gyárát – az anyavállalat még “csak” 58,3 millió angol fontot (kb. 17,4 milliárd forint) áldozott az F1-es csapatra. Ezt a második évben 85,6 millió fonttal, 2007-ben pedig további 89,2 millióval fejelte meg az osztrák energiaital-gyártó vezetése.

David Coulthard utolsó szezonjában, 2008-ban valamelyest visszaesett az éves költségvetés (82,5 millió fontra, azaz 24,6 milliárd forintra), de a következő évben jelentős fejlesztéseket hajtottak végre a kutatás-fejlesztési részlegen, ami további 18,8%-os támogatás-emelkedést jelentett.

A két évvel ezelőtt befektetett 96,9 millió font (28,9 milliárd forint) már közel a duplája volt az eredeti, 2005-ös támogatásnak, de megtérült. Sebastian Vettel négy, Mark Webber két futamgyőzelemmel hálálta meg, a Red Bull Racing pedig második lett a Brawn Gp mögött a konstruktőrök bajnokságában.

Tavaly a Red Bull hasonló összeget forgatott vissza F1-es csapatába, és miután Vettel megnyerte az egyéni, a csapat pedig a gyátók világbajnoki címét, a csapattagok fizetése is jelentősen emelkedett. Annak ellenére, hogy az RBR munkatársainak száma lényegében nem változott (592 fő maradt), 21,9%-kal több fizetést kaptak az alkalmazottak a győzelmek és a vb-címek után kiosztott bónuszoknak köszönhetően – írja Christian Sylt, az Independent kiváló pénzügyi elemzője.

A világbajnoki címvédő, Sebastian Vettel a hírek szerint tavalyi csak a csapatánál 9,8 millió fontot (2,9 milliárd forintot) keresett, míg Mark Webber fizetése harmadannyi, 3,7 millió font (1,1 milliárd forint) volt. Vettel ezen felül legalább másfélmillió eurót ( kb. 400 millió forint) zsebelt be személyes szponzoraitól.

Eddig 126 milliárdot költött a Red Bull az F1-re 2