A nagy ralirajongó Robert Kubica jó néhány alkalommal indult már kisebb-nagyobb versenyen, ezen a hétvégén az olaszországi Ronde di Andora ralin vett részt.

Az F1-es ma délelőtt azonban komoly balesetet szenvedett, amikor Škoda Fabiájával nagy sebességgel a szalagkorlátnak csapódott, amely be is hatolt az utastérbe. Az autót egy bukkanó dobhatta meg.

Míg navigátora, Jakub Gerber sértetlenül úszta meg az ütközést, Kubicát a tűzoltóknak kellett kiszabadítani az autóból, eszméletén volt, de súlyos sérüléseket szenvedett. A lengyel pilótát helikopterrel a Pietra Ligure-i Santa Corona kórházba szállították. Fotók a mentésről itt.

A lengyel F1.pl honlap szerint Kubica apja azt mondta, fia sérülései “elég csúnyák”, de nem életveszélyesek. Úgy tudni, egyebek mellett végtagtörésekről van szó – az olasz ANSA és a német SID hírügynökség is felvetették, hogy a versenyző kezét esetleg amputálni kell, míg más források combcsont- és csípősérüléseket emelnek ki.

A Lotus Renault azóta megerősítette, hogy Kubica jobb kezén, karján és lábán is többszörös törést szenvedett, jelenleg is műtik. A versenyző menedzsere, Daniel Morelli késő délután közölte, hogy Kubica továbbra is a műtőben van, de az őt operáló orvoscsoport egyik tagja, a tekintélyes kézspecialista Igor Rosello a sérült kéz helyreállításán dolgozik, az amputáció nem tűnik valószínűnek.

“Sajnos a korláttal való ütközés komoly sérülést okozott. A jobb karján és jobb lábán is többszörös törést szenvedett, különösen a jobb kezénél adódtak komplikációk. Később derül ki, hogy sikeres lett-e az operáció, egyelőre nem világos az orvosi álláspont. Estére várhatók fejlemények” – magyarázta a menedzser.

“A sebészek igyekeznek visszaállítani a jobb kéz működését. Az izomfunkciók jelentik a nagy kérdést. A legfontosabb, hogy Robert helyre fog jönni, ahogy azt már Kanada (2007-es balesete) után is bizonyította. Akkor három hónap alatt magára talált” – tette hozzá Morelli.

Kubica navigátora így nyilatkozott: “Robert (a baleset után) magánál volt, aztán elájult majd újra magához tért még párszor, de nem volt teljesen tudatában annak, mi történt.”

Kubicát végül hét órán keresztül operálták, a kézspecialista professzor Rossello a Renault-csapat orvosával, a szintén olasz Riccardo Ceccarellivel késő este közösen tájékoztatta a sajtót. Biztosat nem tudtak mondani.

“Még legalább egy hetet kell várnunk, hogy kiderüljön, megmentettük-e a kezét” – mondta  Rossello. “Nagyon bonyolult műtét volt, és fennállt annak veszélye, hogy elveszíti a karját. Apránként kellett összerakni a csontokat, az inakat, az izmokat és az ereket. Valószínűleg elég gyorsan fel fog épülni, és egy éven belül már teljesen jól tudja majd használni a karját” – mondta a Sky Italia tévének nyilatkozva a kézspecialista.

A Forma-1-es szezonnyitót, a Bahreini Nagydíjat bő egy hónap múlva rendezik, a Lotus Renault GP fő tartalékosai Bruno Senna és Romain Grosjean. A csapatfőnök, Eric Boullier azt nyilatkozta, hogy egyelőre nem lenne “időszerű és illő” a pótlásról beszélni, várják az orvosi szakvéleményt arról, Kubica mennyi ideig maradhat ki.

Kubica autója a baleset után

A kollégák is üzentek – versenyzők és csapatok a Twitteren

“Kedves Robert, a sokkoló hírek óta lélekben veled vagyok. Mielőbbi gyógyulást, Nick” – írta volt BMW-s csapattársa, Nick Heidfeld.

“Szeretném, ha mindenki a legjobbakat kívánná Kubicának! Most műtik. Mindannyian szeretjük, csak a legjobbakat érdemli” – twittelt a veterán Rubens Barrichello.

“Nagyon szorítok Robert Kubicának. Veled vagyok, haver!” – jelezte a Toro Rossó-s Sebastien Buemi.

“Robertre gondolok, a legjobbakat kívánom neki. Remélem, minél előbb viszontláthatom a pályán és barátként azon kívül is!” – Timo Glock, Virgin.

“Az egész csapat mielőbbi gyógyulást kíván Robert Kubicának” – Mercedes GP.  

“2003-ban Kubica csúnyán eltörte a karját de gyorsan felépült és visszatérésekor rögtön megnyerte az első futamát. Csináld meg újra!” – üzente egykori Forma-3-as csapattársa, az indycaros Ryan Briscoe.

“Imádkozunk Robert Kubicáért. Reméljük, minden jól alakul!” – jelentkezett be az F1-nek már rég hátat fordított Juan Pablo Montoya is.

Szintén hasonlóan üzent még a lengyelnek Vitalij Petrov, Jenson Button, Lucas di Grassi, Nico Hülkenberg, Heikki Kovalainen, Pastor Maldonado, Sergio Perez, Narain Karthikeyan, Fairuz Fauzy, Robert Doornboos, a Team Lotus-főnök Tony Fernandes és volt munkaadója, a BMW Motorsport is.

Úgy tudni, Fernando Alonso már a kórházhoz is elment a jó barátjának számító Kubicához.