Veszélyben a Forma-1-es csapatok szövetsége, a FOTA. Alig egyéves tagság után a Hispania Racing logója lekerült a FOTA weboldaláról, a csapat megerősítette, hogy valóban kilépett a társaságból. “December végén a Hispania FOTA-tagsága véget ért” – nyilatkozta egy szóvivől. “A csapat a legjobbakat kívánja a FOTA-nak a jövőre, de kiscsapatként, a jelenlegi politika miatt nem volt értelme a tagság fenntartásának.”

A Hispania a FOTA fennállása óta az első csapat, amely önként kiszállt a társaságból. 2009-ben a Williams és a Force India tagságát a szövetség függesztette fel. Több magyarázat is létezik a Hispania távozására a hivatalos mellett, felmerült, hogy a gárdát valójában a FOTA zárta ki, mert nem fizette be a százezer eurós tagsági díjat.

A Gazzetta dello Sport szerint a Hispania a pénz miatt szállt ki, az istálló ugyanis rossz szemmel nézi és nem tudja elfogadni, hogy a Red Bull jó 60 millió euróval túllépte a csapatok által önként vállalt költségvetési limitet. A KERS fejlesztése miatt valószínűleg a Mercedes is ezt fogja tenni.

Az EFE spanyol hírügynökség szerint a Hispania kilépése figyelmeztetés lehet, a kiscsapatot hamarosan újabbak követhetik.