1969, ’71 és ’73 világbajnok, Sir Jackie Stewart szerint a 2010-ben látottak alapján a sportág eddigi történetének legerősebb mezőnye áll össze a jövő évre, az új bajnok, Sebastian Vettel pedig máris a skót legenda egykori legjobb riválisaihoz mérhető.

“Azt hiszem, ez a valaha volt legjobb mezőny. A Red Bullnak jó autója volt idén, de egészen az utolsó versenyig négy pilóta küzdött a címért, az idény során pedig öten voltak harcban. Ott volt a Red Bull, a Ferrari és a McLaren és a Renault is nyomult, ennél jobbat nem is lehetett volna kívánni. Hosszú idény volt, de csak az utolsó futamon dőlt el. A versenyzés is kemény volt” – magyarázta az Autosportnak Stewart, aki szerint a mai pilóták saját korának nagyjaival állíthatók párhuzamba.

“Ez kétségtelen. A küzdők nem változtak. Szerintem Sebastian Vettel semmiben sem különbözik Jim Clarktól, Graham Hilltől, Jack Branhamtől vagy más többszörös bajnokoktól. Ezek a versenyzők ugyanolyanok, ugyanaz a szenvedély, akaraterő, koncentráció, elszántság és istenadta tehetség a legmagasabb szintre fejlesztve!”

“Szóval egyáltalán nem mások, és most is van belőlük egy csokorral, az autók teljesítményének közelebb kerülésével pedig még jobbá válik a versenyzés – és én már 2010-et is olyan jónak láttam, mint a 60-as, 70-es évek fordulóját. 2010 nagyszerű szezon volt, de 2011 is az lesz, mert ugyanazok vágnak neki még nagyobb tapasztalattal.”  

Stewart további címeket jósol a 23 évesen az F1 legfiatalabb bajnokaként jegyzett Vettelnek, de úgy látja, hogy az ellenfelekből sem lesz még hiány a következő években.

“Vettel nagyon fiatal pilóta, még csak 23 éves. Emlékszem, amikor még én voltam 23 – mondtam is neki nemrég az Autosport-díjkiosztón, hogy én ebben a korban kezdtem az autóversenyzést. Ő már világbajnok 23 évesen. Mark Webber 34. Tapasztalatból tudom, hogy 34 évesen jobb ember voltam, mint 23 évesen, ezért úgy gondolom, hogy Sebastian még nagyon sokat elérhet.”

“Ott van még Webber is és egy nap Kubica is világbajnok lehet. Aztán ott van Jenson, aki a lehető leglágyabban és legtisztábban vezet, Lewis pedig talán a legjobb versenyző mindőjük közül, a legfelkészültebb pedig még mindig Alonso. Elképesztő képességű emberek!” – méltatta napjaink sztárjait a skót.