F1: Koreában is tarolt a Red Bull 2 A kvalifikáció első szakaszában szokás szerint búcsúzott a három újonccsapat hat pilótája, de egymáshoz viszonyítva nem a szokásos sorrendben: a HRT-nél Sakon Yamamoto alaposan elverte Bruno Sennát, a japán bírta a lassabbik virgines, Lucas di Grassi tempóját, míg a másik piros-fekete autóban ülő Timo Glock lazán verte a lotusos Heikki Kovalainent. A régieknek “szégyenpadot” jelentő, hetedik kieső helyre már-már szokásosan a Force Indiá-s Vitantonio Liuzzi került. A Q1-ben egyébként Lewis Hamilton volt a leggyorsabb.

A Q2 végére több mint egy másodpercet gyorsult a pálya, Hamilton 1:37.113-as idejével szemben Mark Webber már 1:36.0-s körrel zárt az élen, de alig maradt el tőle Vettel, Massa és Alonso. A kieső csoportba a két Toro Rosso, a renault-s Vitalij Petrov, a Force Indiá-s Adrian Sutil, a két Sauber és a williamses Nico Hülkenberg került.

A Q3 elején Alonso már 1:35.9-es idővel kezdett, de ezen egészen a végéig nem tudtak javítani a riválisok. Lewis Hamilton kis híján kiszállt az időmérőből, amikor a bokszutca bejáratánál megcsúszott és majdnem a betonfalhoz vágta az autót. Az utolsó nekifutásra Alonso még faragott is a saját idejéből, de végül Vettel és Webber is javított, a Red Bull elfoglalta a vasárnapi első sort.

Alonso Hamiltonnal osztozik majd a második soron, utánuk Rosberg, Massa, Button, Kubica, Michael Schumacher és Rubens Barrichello áll a rajtrácsra. Érdemes kiemelni, hogy a jongami pályán a koszos oldal annyira poros, hogy a páros helyeken álló pilóták, mint például Webber és Hamilton tulajdonképpen rosszabb helyzetben lesznek a startnál, mint a gyengébb rajtpozíciót elérő, de a versenyívről induló társaik.

A kiegyenlítettnek látszó erőviszonyok, a vadonatúj pálya és a vasárnapra jósolt eső izgalmas versenyt ígér, az első Koreai Nagydíj közép-európai idő szerint reggel nyolckor kezdődik majd.


Koreai Nagydíj, időmérő edzés, Jongam, 2010. 10. 23.