Az öt bajnoki esélyes közül Jenson Button kivételével mindenki szórt már el értékes pontokat idén versenyzői hibákkal – Mark Webber Melbourne-ben volt túl erőszakos, Sebastian Vettel Törökországban és Belgiumban ütközött feleslegesen, “aludt el” a Hungaroringen, Fernando Alonso Kínában rontotta el a rajtot, Lewis Hamilton pedig legutóbb, Monzában esett ki a türelmetlensége miatt.

Ennek ellenére az érintettek úgy érzik, hogy a média túl nagy feneket kerít ezeknek a hibáknak.

“Ha az embernek mindenki másnál jobb autója van, akkor másképp is versenyez. A versenyzési stílus, a rajtok, az agresszivitás is más, a csapat is sokkal nyugodtabban készül. De amikor kiélezett a küzdelem, minden a határon van, sokkal többet kell kockáztatni mindenkinek” – magyarázta Fernando Alonso.

“Szerintem ezért nem fair azt mondani, hogy idén többet hibázunk. Az persze igaz, hogy sokkal látványosabb, hiszen hat versenyző is esélyes a futamgyőzelemre, ezért ha bármi történik velük, akkor másnap a címlapon van. Régebben ketten küzdöttek a címért, akkor a negyedik vagy ötödik fickó hibája nem volt nagy dolog. Idén viszont az” – összegzett a spanyol.

Az idén talán leginkább hibákra hajlamos Sebastian Vettel is egyetért, szerinte is feleslegesen támadják a pilótákat. A német maga mellett Hamiltont is megvédte monzai elrontott előzése miatt:

“Nyilván remek lehetőségek ezek arra, hogy elverjék a port a versenyzőkön. Legutóbb Lewis, előtte meg én voltam a céltábla. Persze lehet hibáról beszélni, de ha a felfüggesztés nem tört volna el (Monzában Hamilton autóján), nem lenne téma.”

“De nagyon nehéz döntés ez belülről, végül azon múlik, milyen alkat a versenyző, milyen a vezetési stílusa. Némelyik pilóta megpróbálja, mások nem. Természetesen számolni kell a kockázattal. Sikerülni fog vagy sem? Ha lehetetlen, akkor nem próbálkozunk, de néha úgy gondoljuk, lehetséges, megpróbáljuk, de nem sikerül.”

“Itt az én spái példám: szerintem nem hibáztam olyan óriásit, épp csak rosszul sült el. Emberek vagyunk, mindenki hibázik. Ha pénteken tesszük, senkit sem érdekel, szombaton már jobban odafigyelnek rá, ha pedig vasárnap, akkor már nagy dolog. Ez így helyes, mert a versenyen kell teljesíteni, de mindannyian emberek vagyunk, mind hibázunk. A pilóta minőségét az adja, hogy gyors, állandóan teljesít és jó döntéseket tud hozni.”