Az idény első felében hullámzóan szereplő újoncot, Vitalij Petrovot a nyár elején arra figyelmeztette a Renault, hogy egyenletesebb és főképp pontokra váltható teljesítményt várnak tőle, ha azt szeretné, hogy 2011-ben is ő ülhessen az autóban.

Az orosz pilóta össze is kapta magát, a Német Nagydíjon 10. lett, a Hungaroringen pedig egy ragyogó hétvégét koronázott meg egy 5. hellyel, Belgiumban azonban felemásan szerepelt: az időmérőn az első felvezető körön a korlátnak vágta az autót, így a futamon a kármentéssel kellett törődnie, igaz, azt szépen is csinálta, végül 9. lett.

“Néha elég nehéz elnézni az olyan hibákat, mint amit ő csinált, de ez az F1, nem könnyű dolog. Nagyon jól versenyzett. Elkerülte az eső minden buktatóját, el kell ismernem, hogy nagyon szépen szerepelt. Jó, hogy hátulról indulva pontot szerzett, de igazán el kellene kerülnie az ilyen hibákat!” – mondta a csapatfőnök, Eric Boullier az Autosportnak.

“Talán azért valami jó is származik ebből, mert megjegyzi, hogy végig koncentrálni kell, és attól, hogy Magyarországon jó eredményt ért el, nem jön ugyanez minden hétvégén.”

Boullier nem tagadta, hogy további fejlődést várnak az orosztól, mielőtt úgy döntenének, hogy 2011-re is lehetőséget adnak neki: “Igen, még javulnia kell, főképp a hiba miatt. Igen, szerzett pontokat, de nekünk egy megbízható második pilótára van szükségünk.”

Petrov jövője egyelőre bizonytalan, a svájci Motorsport Aktuell például azt vetette fel, hogy az oroszt jövőre az állítólag Renault-motorokra váltó Lotusba ültethetik át – más kérdés, hogy a kiscsapat mindkét pilótája, Heikki Kovalainen és Jarno Trulli is biztos szerződéssel rendelkezik 2011-re.