A Ferrari júliusban ugyan kezdett magára találni, Németországban kettős győzelmet aratott a csapat, és Fernando Alonso a Hungaroringen egyedüliként vette fel a küzdelmet a Red Bullokkal, amiért a jutalma a második hely volt, a Belga Nagydíjon megint csak betlizett az olasz alakulat – a nem túl jó időmérő után mindössze egy negyedik helyet sikerült összekaparni a futamon.

Alonso ugyan megnyerte a pénteki szabadedzéseket, de a kvalifikáción csak 10. lett, a versenyen pedig hiába kapott utolsó utáni esélyt is a biztonsági autótól, végül “önerőből” esett ki az esőben – a spanyol nullázott, a hátránya 41 pontra nőtt egyéniben.

“Az első a hét döntő fordulóból rosszul sikerült számomra és két másik döntős számára, míg a másik kettő a legtöbbet érte el, azaz máshol kell majd behozni a hátrányt. A rajtnál javítottam, jó kilátásaim voltak, de aztán a rossz helyen és rossz időben találtam magam, amikor Rubens irányíthatatlan autóval belém csapódott. Azonnal a bokszba mentem, esőgumit kaptam, mert további csapadékra számítottunk, de nem így alakult.”

“Később kicsúsztam a pályáról amikor rámentem a rázókőre, vége lett a futamomnak. Kár érte, még ha nem is szereztem volna sok pontot. Elkeserítő a rossz eredmény, de nem adtam még fel, hogy megnyerjem a bajnokságot” – mondta Alonso a futam után.

Massa ennél elégedettebben beszélt a versenyt követően:

“Azt hiszem pozitív eredmény ez, és látva, hogyan esett ki a versenyből Button és Vettel, még szerencsésnek is mondhatjuk magunkat. Ezen a hétvégén a McLaren csapatként mindannyiunknál jobb volt, a verseny előtt és alatt is a legjobb döntéseket hozták. A beállításaim a szárazban működtek jobban, a vizes pályán bajban voltam egy kicsit, főképp a középső szektorban. Ezután a hazai versenyünk, Monza következik, egészen a végéig küzdeni fogok, még ha mostanra még kilátástalanabb is a bajnoki helyzet.”

A csapatfőnök, Stefano Domenicali nem szépített a dolgokon, az olasz elismerte, hogy a Ferrari elbaltázta a hétvégét:

“Ez a hétvége nem ért jól véget számunkra. El kell ismernünk, hogy a teljesítményünk ezen a futamon nem felelt meg az elvárásoknak, és belerondított az eddigi pozitív trendbe. Azonnal meg kell találnunk az okokat és meg kell tennünk a megfelelő intézkedéseket. A helyzetünk mindkét bajnokságban sokkal nehezebb, de még most sem lehetetlen elérni a célt: én jól emlékszem még, hogy három éve sokkal rosszabb helyzetben voltunk, és mégis hogy végződött” – utalt az olasz Kimi Räikkönen 2007-es bajnoki győzelmére.