A napnál is világosabb, hogy a Német Nagydíjon a Ferrari utasítására engedte el Felipe Massa a pontversenyben jobban álló Fernando Alonsót, az istálló ezért százezer dolláros büntetést kapott. De vár még rá egy menet, szeptemberben a Motorsport Világtanács előtt is felelnie kell, a tárgyalás pedig nem lesz egyszerű.

Újabb rádiós bizonyítékok kerültek elő, melyek azt támasztják alá, hogy a “Fernando gyorsabb nálad” volt az elengedésre utasító titkos mondat. Eddig Rob Smedley szavai voltak a legegyértelműbb jelek, Massa versenymérnöke lassan, tagoltan közölte a brazillal, hogy “Fernando gyorsabb nálad, erősítsd meg, hogy vetted az üzenetet”.

Smedley később a rádión keresztül kért elnézést, mindenki számára világossá téve a helyzetet. A rádióforgalmazás teljes átvizsgálása után kiderült, hogy többször is elhangzott a mondat, Smedley egyszer arról beszélt Massának, hogy “fel kell venned a tempót, mert Fernando gyorsabb”.

Alonso feltehetően maga is kérte, hogy utasítsák Massát helycserére, erre utalhatott az “ez nevetséges” üzenet kettőjük csatája során. A spanyoltól is elhangzott a feltételezett megbeszélt mondat: “Sokkal gyorsabb vagyok, mint Felipe”, amire versenymérnöke, Andrea Stella úgy felelt, hogy “vettük az üzenetedet, vettük az üzenetedet”.