F1: Valaki hazudik 2 Fernando Alonso a Brit Nagydíjon bokszutca-áthajtásos büntetést kapott, amiért a verseny közben egy kanyart levágva előzte meg Robert Kubicát. A spanyol utólag elfogadta a büntetést, de hangsúlyozta, hogy nem lett volna lehetősége megelőzni őt, mert a renault-st egyszerűen nem tudta visszaengedni maga elé.

“Nem szeretném kommentálni a stewardok döntését. A csapat megfelelően cselekedett, de a visszaengedésről szóló utasítás már csak akkor érkezett meg, amikorra megelőztem egy másik versenyzőt is, Kubica pedig lelassult és végül ki is esett” – mondta a ferraris.

A Ferrari csapatfőnöke, Stefano Domenicali is nagyon hasonlóan idézi fel a történteket: “Mire megkaptuk az üzenetet, hogy a versenybírók szerint Fernandónak vissza kellene engednie Robertet, ő már messze lemaradt, nagyon lelassult. Természetesen van olyan helyzet, amikor azonnal vissza lehet adni a helyet, ha úgy érezzük, a pilóta jogosulatlan előnyt szerzett, de ebben az esetben nem így láttuk, különben rögtön megtettük volna.”

Érdekes módon a versenyigazgató, Charlie Whiting egészen más verzióval állt elő tegnap, az FIA tisztviselője szerint a Ferrari késlekedése miatt voltak kénytelenek a versenybírók Alonsót megbüntetni:

“Háromszor is szóltunk a Ferrarinak, hogy véleményem szerint vissza kellene adniuk a helyet Kubicának. Rögtön, közvetlenül az előzés után szóltunk. A rádión közöltem, hogyha megtörténik a visszaengedés, nem kell a versenybíróknak beavatkozniuk.”

“De ők nem cselekedtek, a harmadik alkalommal pedig azt mondták, hogy Kubica már túlságosan lemaradt, hogy visszaadhassák a pozíciót. Nem igaz, hogy a versenybírók túl sokáig húzták a döntést, a helyzet rögtön egyértelmű volt számunkra: Alonso előnyt szerzett a kanyar levágásával” – magyarázta Whiting.

Vajon ki nem mond igazat?