Az biztos, hogy a 2010-es idény egyik színfoltjának számít a megszállottként hajtó Lewis Hamilton versenyzése, de az is egyértelmű, hogy az angol megkérdőjelezhető húzásai vitákra adnak okot. Hamilton a Maláj Nagydíjon az őt üldöző Vitalij Petrov előtt cikázott nem túl sportszerűen, Kínában pedig Sebastian Vettellel kakaskodott a boxutcában, de a versenybírók mindkét esetben csak figyelmeztetésben részesítették, komolyabb büntetést nem kapott.

Egyesek úgy vélik, hogy – talán az általa nyújtott “show” miatt – a mclarenessel megengedőbbek a stewardok, Fernando Alonso szerint azonban ilyesmiről nincs szó, legfeljebb következetlenségről lehet beszélni.

“Én nem gondolom, hogy Hamilton kivételezett helyzetben lenne. Az igazság az, hogy a döntések következetlenek egy kicsit, mert más alkalmakkor a hasonló húzásokért büntetés járna, de nem hiszem, hogy ez akkora dolog” – idézte a Marca a ferrarist.

“Lewist figyelmeztették néhányszor, ha valamit megint elkövet a következő futamon, legyen az bármilyen apróság, az elmúlt két futam után biztosan nem marad el a büntetés” – tette hozzá.

A Forma-1-es versenybíráskodást egyébként megreformálták 2010-re, a stewardok korábbi háromfős bizottságát négyfősre bővítették, minden nagydíjon egy-egy tapasztalt exversenyző segíti véleményével a döntéseket.