Lewis Hamilton két hete Sepangban kemény csatát vívott a Renault újoncával, Vitalij Petrovval, de sportszerűnek nem igazán nevezhető elemet is vitt a harcba, amikor a célegyenesben az őt követő orosz előtt összesen négyszer változtatott irányt.

A mclarenest büntetéssel nem sújtották, de figyelmeztetésként bemutatták neki a sportszerűtlenséget jelző fekete-fehér zászlót. Hamilton utólag azzal védekezett, hogy nem Petrov előzési kísérletét blokkolta, mindössze a renault-s szélárnyékát akarta “elrontani”. Némelyik kolléga nem értett egyet.
A versenyzők Sanghajban meg is tárgyalták a történteket, és úgy döntöttek, hogy a későbbi hasonló esetekre már súlyosabb elbírálást kérnek a versenyigazgatótól, Charlie Whitingtól.

“Világosan le van írva van a szabályokban, hogy egynél többször nem lehet irányt változtatni, de meg is kapta érte a fekete-fehér zászlót. A versenyzők többsége úgy látja, hogy legyen szó akár Lewisról, akár másról, ilyesmit nem lehet csinálni” – mondta Jarno Trulli –  “Ha pedig mégis előfordul, akkor Charlie ne figyelmeztetést, hanem büntetést adjon, hogy mindenki tudhassa, mi a helyzet. Nem sárga lapot, piros lapot akarunk” – magyarázta az olasz veterán.

Trulli azt is hangsúlyozta, hogy a mostani állásfoglalás nem Hamilton ellen irányul, mindössze világosan ki akarják jelölni a határokat:

“A versenyzők azt szeretnék, ha egyértelmű lenne, mit szabad és mit nem. Ez nem Lewisról szól, én személy szerint nem is láttam az esetet. Egyeseket aggasztott, hogy többször irányt váltott, de ő azt mondta, nem akadályozni akart, csak a szélárnyékot akarta megtörni – rendben, legyen. Lewis esete azonban jó példa arra mit is nem szeretnénk látni. Azt szeretnénk, ha a jövőben mindenki tisztában lenne vele, hogy az ilyenért büntetés jár.”