Már Melbourne-ben is panaszkodott a pilóták egy része a késő délutáni rajtidőpont miatt, azt hangoztatva, hogy az Ausztrál Nagydíj végén már túl sötét van a biztonságos versenyzéshez. Helyi idő szerint délután öt órakor kezdődött idén (és tavaly) az ausztrál futam, amelynek következtében a verseny záró szakaszában már nem voltak megfelelőek a körülmények.

Ezt igazolták a Nemzetközi Automobil Szövetség tesztjei is, ezek kimutatták, hogy valóban túl sötét volt a verseny végén. Erre tekintettel az FIA azt javasolta, hogy jövőre új időpontban legyen a futam, egy órával hoznák előbbre a startot.

Michael Schumacher üdvözölte a lépést, amely a pilóták biztonsága szempontjából kulcsfontosságú. “Azt hiszem, valaki más döntötte el, hogy 4-kor, 5-kor vagy akármikor legyen a rajt” – mondta Schumacher. “Én csak annyit tudok biztosan, hogy Ausztrália túlment egy határon. A verseny végén egyértelműen túl sötét volt, logikus, hogy az FIA méréseket végzett és jövőre változtatásokat szeretne.”

Robert Kubica is örömmel fogadta a döntést, a lengyel egy meglepő javaslattal is előállt: szerinte akár kora reggel is meg lehetne rendezni a futamot, ami azt jelentené, hogy Európában szombaton késő este kerülne adásba. “Tavaly, amikor drasztikusan megváltozott a rajtidőpont, mindannyian jól tudtuk, mi az oka” – fogalmazott Kubica. “Én azt mondom, akkor versenyezzünk kora reggel, így Európában szombaton este mehetne adásba a verseny.”

“Késői rajt esetén nagy a kockázat, hogy esetleg beborul és még el is ered az eső. Ausztrália után kétszer panaszkodtunk, az FIA is vizsgálódott, de egyértelmű volt, hogy túl sötét van, pláne a szigorú biztonsági előírásokat szem előtt tartva. Idén alig volt fény a rossz időjárás miatt, tavaly az alacsonyan álló nap miatt volt veszélyes a versenyzés.”

A hivatalos rajtidőpontról az Ausztrál Nagydíj szervezői fognak dönteni Bernie Ecclestone-nal közösen.