Nem jár friss abroncs a futamra

Nem jár friss abroncs a futamra

A Forma-1-es csapatok szervezete, a FOTA újabb szabálymódosítással helyezne nagyobb hangsúlyt a stratégiára, és növelné az előzések lehetőségét – ezúttal a gumiszabályokon változtatnának.

Az Autosport értesülése szerint a FOTA sport munkacsoportjának múlt pénteki ülésén a csapatok többségének szavazatával megegyeztek, hogy az idei évtől az időmérő utolsó szakaszába jutott tíz pilótának a futam első etapját is a kvalifikáción használt gumival kell majd teljesítenie.

Az újítástól, a verseny látványosabbá válását várják, hiszen a rajt után jelentős különbségek alakulhatnak ki az időmérőn a gumit jobban kímélő versenyzők, és a jó rajthelyért az abroncsot inkább agresszíven használó pilóták között.

Az újabb szabályváltoztatásra a csapatok szerint azért van szükség, mert az egyébként épp az előzések elősegítése végett betiltott futam alatti tankolás kapcsán most már attól tartanak, hogy egyszerű körmenetté válhatnak a versenyek. A módosítási javaslatot – a pontrendszer megváltoztatásával együtt – még jóvá kell hagynia a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) Forma-1-es bizottságának, és a jövő héten ülésező Motorsport Világtanácsnak is.