2011-ben már nem engedik a szabályok

2011-ben már nem engedik a szabályok

Miután a csapatok szervezete, a FOTA már tárgyalt a kérdésről, a résztvevők technikai főnökeiből összeálló Forma-1-es technikai munkacsoportban végleges döntést hoztak tegnap a dupla diffúzorok jövő évi betiltásáról, írja az Autosport.

A tavalyi, elsősorban az aerodinamikai hatékonyság csökkentését célzó radikális szabályváltoztatások egyik kiskapuját kihasználva az egymástól függetlenül a Brawnnál, a Williamsnél és a Toyotánál is kifejlesztett alkatrész a szabályok betűjének megfelelően, de azok szellemével ellentétesen jelentős plusz leszorítóerőt hozott.

A riválisok előbb támadták a megoldást, majd miután az FIA végső fóruma is szabályosnak nyilvánította azt, a dupla diffúzorok sorra megjelentek minden autón. Az alkatrész 2010-ben is marad, de a most kidolgozott szabálymódosítás szerint már a padlólemez hátsó részének felületén már nem lehetnek majd a dupla diffúzor lényegi elemét jelentő lyukak a következő idényben.

A módosítást még a Forma-1 Bizottságnak, végül pedig az FIA Motorsport Világtanácsának is jóvá kell hagynia, de ez a technikai munkacsoport döntése után már csak formaság lesz.