Ki fizet, ha a Renault-t eltiltják? 1

Kedden hirdetnek ítéletet

Hétfőn tárgyalja az FIA fellebbviteli bírósága a Renault-ügyet, pontosabban a francia istálló fellebbezését. A Magyar Nagydíjon Fernando Alonso kereke elszabadult, emiatt a versenybíróság utólag egy versenyre eltiltotta a csapatot, arra hivatkozva, hogy a szerelők tudtak a hibás rögzítésről, mégis visszaküldték a pályára a spanyol versenyzőt.

A Renault véleménye szerint a büntetés “indokolatlanul súlyos”, ráadásul a spanyol nézőket is sújtja, hiszen a soron következő Európa Nagydíjat Valenciában rendezik. Ma tárgyalnak, ítéletet viszont várhatóan csak kedden hirdetnek az ügyben, a Renault mindenesetre minden kamionját elküldte a spanyol kikötővárosba.

David Coulthard szerint a Renault valóban nagyon komoly büntetést kapott. “Igazság szerint az FIA stewardjai olyanok, mint a bírók a fociban: akár tetszenek az ítéleteik, akár nem, el kell fogadni őket” – mondta Coulthard. “A személyes véleményem az, hogy nagy kár érné a sportot, ha Alonso és a Renault nem lehetne ott Valenciában, hiszen ez afféle második Spanyol Nagydíj, a nézők pedig a hazai kedvencet akarják látni.”

“Ugyanakkor az FIA nem teheti meg, hogy Alonso és a Renault kedvéért egyedi módon járon el, döntést kell hozni függetlenül attól, hogy kiről van szó. A helyzet így is furcsa, mert ha csak 18 autó áll a rajtrácsra, ki fizet büntetést? Csak a nézők járnak rosszul, ha kevesebb autót látnak, remélem, olyan döntés születik, amely méltó büntetés, de nem jelent a versenyzéstől való eltiltást.”

Függetlenül a párizsi döntéstől, a Renault kedden bejelenti felállását a következő versenyekre. Meglepetés nem lesz, a francia Romain Grosjean lép az azonnali hatállyal menesztett Nelson Piquet helyére. A brit Guardian szerint a pilóta már üléspróbán is részt vett a Renault-gyárban.