Baleset is akadt bőven

Baleset is akadt bőven


A Forma-1 látványsport, és természetesen az eddigi 22 Magyar Nagydíjon is akadt bőven olyan pillanat, amelyeket mindig jó újranézni.

Piquet vs. Senna – 1986

Rögtön az első hungaroringi verseny izgalmasra sikerült, a két brazil, Ayrton Senna és Nelson Piquet vívott nagy csatát az elsőségért. A két pilóta oda-vissza előzgette egymást, de a párbaj legemlékezetesebb pillanata az utolsó előzés volt, amikor Piqet ralisokat megszégyenítő módon csúsztatta be a Williamst Senna Lotusa elé.Mansell vs. Senna – 1989

1989-ben Nigel Mansell nem épp a legjobb helyről rajtolt az előzéseknek akkor sem nagyon kedvező pályán, az angol oroszlán csak a 12. rajtkockából vágott neki a futamnak. Ennek ellenére szenzációs versenyzéssel küzdötte magát a győzelemig – itt most megnézhetjük, hogy miért is nevezték el róla a pálya egyik kanyarját.Hová tűnt Damon Hill?! – 1997

1997-ben az előző évi bajnok rossz helyre szerződött, Damon Hill a mindent verő Williams után az esélytelen Arrowsban találta magát. A bajnok siralmas eredményekkel jutott a Hungaroringig – ahol egyébként első győzelmét is szerezte 1993-ban -, de nálunk megtáltosodott. A pole-ból indulva a verseny utolsó köréig övé volt a győzelem, de egy műszaki hiba miatt végül hátracsúszott, és csak a második helyen ért célba. Ki ne emlékezne Palik László hitetlenkedő kiáltására: “Hová tűnt Damon Hill?!”?    

Schumit megalázza az ifjú titán – 2003

2003-ban két elsőség is adódott: Michael Schumachert F1-es karrierje során normális versenykörülmények között lekörözték, méghozzá nem más, mint a pályafutása első győzelmét ekkor megszerző és minden idők legfiatalabb győztesévé váló Fernando Alonso – a spanyol megállíthatatlan volt.


A legjobb Magyar Nagydíj

A Magyar Nagydíj eddigi legjobb versenye vitathatatlanul a 2006-os volt. A versenyen korábban soha nem látott eső hihetetlen izgalmakat hozott, és olyan eredményt, amire senki nem számított: a hondás Jenson Button a 14. rajkockából indulva szerezte élete első futamgyőzelmét.

A Hungaroringen előfordult jó néhány vicces és drámai baleset is, a következő oldalon ezekből idézünk fel néhányat.


Schumi kiegyenesíti a célegyenest – 1992

1992-ben Michael Schumacher igyekezett előretörni a mezőnyben, de a hátsó szárnya nem akart segíteni, a német ijesztő sebességgel egyenesítette ki a célegyenest.Barrichellónak hiányzik egy kereke – 2003

Schumi ferraris csapattársának is volt a fentihez hasonló élménye – Rubens Barrichello autóján 260 feletti tempónál adta meg magát a bal hátsó felfüggesztés. Otthon majd kiugrottunk a fotelből.


MT89_Formula1_2003_Hungary_GP_Barrichell
Uploaded by racingforever. – Watch auto videos

Baumgartner szerencséje – 2003

Ugyancsak 2003-ban esett nagyot a mezőny hátsó felébe tartozó jordanes pilóta, Ralph Firman. Az angol balesete hasonlít Schumi fenti eséséhez, de annál jóval durvábbra sikerült. Miután Firman nem volt egészen jól az edzésen történt baleset után, ekkor vezethetett először F1-futamon magyar pilóta, Baumgartner Zsolt.

Mészárlás az első körben – 2005

2005-ben igazi mészárlás volt az első kör, Barrichello, Alonso, Klien, Coulthard mind rosszul jártak.Udvariassági baleset – 2006

A már említett 2006-os esős futamon Vitantonio Liuzzi udvariasságból törte össze Kimi Räikkönen McLarenjént. A finn természetesen nem örült.