Inkább kivárnak

Inkább kivárnak

A sereghajtó Force India idei utolsó komoly fejlesztése a múlt héten Jerezben tesztelt fokozat nélküli sebességváltó lesz. A csapat meg volt elégedve az alkatrészrésszel a múlt heti kipróbálás után, de az eredeti tervekkel ellentétben a Magyar Nagydíjon még nem vetik majd be a futamon. Szeretnének még adatokat gyűjteni, hogy biztosra mehessenek.

“Igazán sikeresen mutatkozott be a fokozat nélküli váltónk múlt héten Jerezben, a versenyzők dicsérték. Természetesen szeretnénk a lehető leghamarabb bevetni, de úgy gondoljuk, hogy többet kellene még futnia az éles használat előtt. Azért a Magyar Nagydíj pénteki szabadedzésén megint pályára küldjük majd” – mondta a csapat technikai igazgatója, Mike Gascoyne.

A vasárnapi futamon tehát egyelőre elmarad az újítás, de a csapatnak ez előnyt is jelent:

“Mivel mindkét autónk váltója három futamon van túl a négy versenyes ciklusból, így pénteken használjuk majd [az új váltót], de a versenyen a régivel megyünk pályára, a bemutatóra Valenciában kerül majd sor. Így értékes kilométereket gyűjthetünk anélkül, hogy büntetést kapnánk, amiért a megengedett előtt egy futammal cserélnénk ki” – magyarázta Gascoyne.

Az idei szabályok szerint az autók váltóinak négy futamot kell kibírni csere nélkül, ha erre mégis előbb kerül sor, azért öt helyes rajtbüntetés jár. A mezőnyben mára a Force India az egyetlen csapat, amely még nem használja az új típusú sebességváltót.