Miután a Kínai Nagydíj időmérőjén Fernando Alonso jó hattized másodperccel elmaradt Lewis Hamilton idejétől – és akkor úgy tűnt, hogy a bajnoki esély is elúszott -, nem is túl burkoltan azzal vádolta a McLarent, hogy ők tettek keresztbe neki.

“Fogalmam sincs, hol veszíthettem fél másodpercet! Jól álltam az első szakaszban, a másodikban szintén, a harmadikban meg veszítettem” – mondta akkor Alonso.

Az FIA állítólag vizsgálja az ügyet, miután a McLaren szeptemberi büntetését követően hangsúlyozták, hogy nagyon figyelnek majd arra, hogy a csapat ellen bizonyítékokat szolgáltató Alonso ne szenvedjen hátrányt emiatt.

A La Nueva Espana című spanyol lap azt állítja, hogy a világbajnok gumijai a kelleténél nagyobb nyomásúak voltak szombaton Sanghajban, mert a csapat túlmelegítette őket az időmérő utolsó szakasza előtt. Vasárnap Alonso is erről beszélt:

“Még vizsgálják a dolgot. Azt hiszem túl nagy volt a nyomás, a normális szint felett. Hogy emiatt volt-e [a sikertelen időmérő], vagy más a magyarázat, nem tudom.”