A Japán Nagydíjon a második biztonsági autós szakasz alatt Lewis Hamilton vezetett, mögötte a Red Bullos Mark Webber autózott, őt pedig Sebastian Vettel követte a Toro Rossóval. Hamilton egyik érdekes kanyarvétele után Vettel egy kicsit elmélázott, és Webber autójával ütközött, mindketten ki is estek.

Az eset után Hamilton és Vettel viselkedését is megvizsgálták a sportbírók, akkor úgy döntöttek, hogy a brit újonc nem hibázott, ellenben a fiatal Toro Rosso-s 10 helyes rajtbüntetést kapott elkerülhető ütközés okozása miatt.

Szerdán egy néző által készített felvétel bukkant fel a legnagyobb videómegosztó oldalon, amely teljesen új szögből mutatta Hamilton vezetését és a balesetet. Ennek alapján az FIA újra vizsgálat alá vette a mclarenest, a mai nap folyamán az eset összes résztvevőjét meghallgatták, a végső döntés pedig ugyanaz, ami a korábbi is volt: Hamilton nem hibás a Fujin történt baleset miatt. Az FIA ugyanakkor a Sebastian Vettelre kirótt büntetést is törölte.

Ezzel Hamilton esélyei a bajnoki címre így nem csorbultak, ha nyer a Kínai Nagydíjon, ő lesz a Forma-1 történetének első újonc világbajnoka.