A kémügy első, július 26-i tárgyalása után a Motorsport Világtanács a McLarent a Ferrari és mások felháborodására büntetés nélkül engedte el, annak ellenére, hogy a csapatot bűnösnek találták az olasz gárda dokumentumainak jogtalan birtoklásában. Kilátásba helyezték azonban azt is, hogy ha később bebizonyosodna, hogy a McLaren rosszhiszeműen, a világbajnokság sorsát befolyásolóan használta fel a birtokába került adatokat, a büntetés akár kizárás is lehet.

Max Mosley, a FIA elnöke nem sokkal később saját hatáskörében fellebbezésre utasította az ügyet, a tárgyalást szeptember 13-ra tűzték ki. Tárgyalás lesz is, de a McLaren nagyobb bajban van, mint eddig volt, ugyanis az ügyben újabb bizonyítékok kerültek elő, amelyek miatt a meghallgatásokat folytatni kell. Mosley visszavonta a fellebbezést, az újra összeülő Motorsport Világtanács egyelőre az azóta felmerült kérdéseket fogják vizsgálni.

A bizonyítékok mibenlétéről semmi konkrétumot nem árult el az FIA.

Ki nevet a végén?

Ki nevet a végén?

Ki nevet a végén?


A McLaren egy lakonikus nyilatkozatot tett közzé az eseményekre reagálva:

“A McLaren értesült róla, hogy a folyamatban lévő nyomozás során új bizonyítékokat tártak az FIA elé. Ennek alapján értesítettek minket, hogy a Fellebviteli Bíróság szeptember 13-ra kitűzött ülését a Motorsport Világtanács ülése váltja fel. A McLaren ezután is teljes mértékben együttműködik az FIA-val.”