A Magyar Nagydíj szombati időmérő edzése fordulópontot jelentett a McLaren csapaton belül eddig is meglévő ellentétek tekintetében. Lewis Hamilton engedetlensége, majd ezután Fernando Alonso általi feltartása – és mindezek következményei nyílt ellenségeskedéssé változtatták az eddig pr-maszlaggal úgy-ahogy leplezett ellentéteket.

A lavina akkor indult meg, amikor az időmérőn Hamiltonnak azt az utasítást adták, hogy lassítson és engedje el csapattársát, hogy Alonsónak jusson idő a bokszkiállásra, de a brit újonc nem engedelmeskedett. Ekkor nyomdafestéket nem tűrő rádióbeszélgetés zajlott Ron Dennis és a pilóta között. Ezután került sor a látványos feltartásra a bokszban.

Miután az esetet kivizsgálták a sportbírók és súlyosan megbüntették a csapatot – nem szerezhettek konstruktőri pontokat a tegnapi futamon – és Alonsót is – öt hellyel hátrasorolták a rajtrácson – a helyzet tovább mérgesedett.

A bukott kedvenc

Hamilton elvesztette ártatlanságát

Hamilton elvesztette ártatlanságát

Hamilton elvesztette ártatlanságát


Hamilton már másnap, még a futam előtt bocsánatot kért a csapattól, de a baj már megtörtént, ezért a hangulat kimondottan fagyos volt.

“Rosszban vagyok a főnökömmel. Ron akkor borzasztóan dühös volt rám, nem tudom, még most is az-e. Miután veszekedtünk a rádión, úgy éreztem, hogy [a feltartással] meg akartak leckéztetni, ez nagyon rosszul esett” – mondta Hamilton vasárnap.

A brit pilóta azt is elárulta, hogy az eset óta Alonso nem beszél vele:
“Úgy tűnik, hogy nem beszél velem, ezért azt sem tudom, hogy van-e valami baja velem.”

Alonso távozóban?

Az, hogy Hamilton miatt robbant ki az ügy azonban nem javított Alonso és a McLaren eddig sem felhőtlen viszonyán, a spanyol nem biztos, hogy jövőre is marad. Úgy érzi, hogy többet érdemelt volna új csapattól kétszeres világbajnokként, arra az újságírói kérdésre pedig, hogy 2008-ban és 2009-ben is a wokingi csapatnál versenyez-e, elég sejtelmesen válaszolt:

“Nem tudom, nem tudom. Majd meglátjuk.”

Vasárnap arról is felröppentek pletykák, hogy a világbajnokot visszaszerezni akaró Renault mellett a BMW is nagy összeget fizetne, hogy jövőre megvásárolja Alonso szolgálatait.

Mindenki hibás

Problémák tömege a csapatnál

Problémák tömege a csapatnál

Problémák tömege a csapatnál


Ron Dennis szerint a kialakult helyzetért mindkét versenyző hibás. Azt is állítja, hogy a történtek után sem változtatnak az egyenlőségi elvükön, akinek pedig ez nem tetszik, távozhat.

“Senki sem makulátlan az ügyben. Óriási feszültség van a csapaton belül, frusztráció és bizalmatlanság mindkét versenyző részéről. De az egyenlőségi elveinken nem kívánunk változtatni, ha a csapat értékeivel valaki nem tud azonosulni, legyen a hierarchia bármely szintjén, akkor van más választási lehetősége” – mondta Dennis.

Az biztos, hogy mától lesz mit rendbe szedni a McLarennél, hogy hogyan sikerül, majd meglátjuk.