A McLaren főtervezője, Mike Coughlan által jogtalanul megszerzett Ferrari-dokumentumok esetleges szabálytalan felhasználásának gyanúja alól tisztázódott a csapat.

A FIA két héttel ezelőtt jelentette be, hogy július 26-ára, Párizsba összehívja a Motorsport Világtanács rendkívüli ülését, amelyen a McLaren csapat Ferrari-dokumentumokkal kapcsolatos viselkedéséről döntenek.

A mostani döntést bizonyíthatóság hiányában hozták, de a Motorsport Világtanács közölte, ha az ügyben újabb bizonyítékok kerülnek elő, a vizsgálat – és az esetleges büntetés – nem marad el.

“A Motorsport Világtanács tudomására jutott, hogy a Ferrari bizalmas adatai a Vodafone McLaren Mercedes birtokába kerültek, ezzel megsértették a Nemzetközi Sportszabályzat 151c pontját. Azonban nem áll rendelkezésre megfelelő bizonyíték arra, hogy ezeket az adatokat, helytelenül,  a FIA Forma-1-es Világbajnokságának  befolyásolására alkalmas módon használták volna fel. Ezért nem rendelünk el büntetést.”

“De fenntartjuk a jogot arra, hogy a McLarent, ha a jövőben kiderül, hogy az adatokat a világbajnokság hátrányára felhasználták, visszahívjuk a Motorsport Világtanács elé, és nem csak 2007-re, de akár 2008-ra is kizárjuk a bajnokságból” – áll a FIA határozatában.

Ma minden eldőlhet

Ma minden eldőlhet

Megtárgyalták, nem bűnös.


A McLaren csapatfőnöke a döntést követően úgy nyilatkozott, hogy nem teljesen elégedett a végeredménnyel, de büntetés arányban állt a bűnnel.

A Motorsport Világtanács a McLaren ügytől függetlenül arról is döntött, hogy az ex-ferraris Nigel Stepney-t és a mclarenes Mike Coughlant – a kémügy két főszereplőjét – is beidézik, és az ő ügyük vizsgálatára bizottságot állítanak fel. Rájuk akár a motorsporttól való örökös eltiltás is várhat, ha nem tudják magukat tisztázni.