Egy éven belül összejönnek a világ legjobb labdarúgói Katarban, hogy eldöntsék, melyik országé jelenleg a legjobb csapat a foci-vb-n. A 2022 novemberében kezdődő torna nyolc stadionjából hét már teljesen elkészült, egy közülük pedig kiemelkedik nemcsak a házigazda-helyszínek, de úgy általában véve a világ minden stadionja közül.

A Stadium 974-et elsősorban a rendező ország által a világkereskedelemben betöltött szerepe inspirálta. Épp ezért hajókonténerek szolgálnak az épület alapjául, szám szerint 974, ahogy az a stadion nevében is szerepel. A szám egyébként megegyezik Katar telefonos előhívójával is, gyakorlatilag minden mindennel összeköthető.

Konténerekből épült a katari foci-vb egyik stadionja 1

A vízparti fekvésű, 40 ezer férőhelyes aréna a tervek szerint a vb után eltűnik a föld színéről, és a konténerek visszakerülnek a kereskedelmi körforgásba, így a szervezők az egyik legfenntarthatóbbnak nevezik ezt a stadiont, ami a világbajnokságok történetében épült.

Konténerekből épült a katari foci-vb egyik stadionja 2

A frissen átadott létesítményt először november 30-án próbálják ki élesben, ekkor az Arab-kupa nyitómeccsén Szíria és az Egyesült Arab Emirátusok csapatai mérkőznek meg itt egymással. A 2022-es világbajnokságon hat találkozót rendeznek benne, közte az egyik elődöntővel és a bronzmérkőzéssel is.