Örök adat – így hangzik magyarra fordítva Jeroen van Loon holland művész installációjának neve, mely első ránézésre csak egy hatalmas tekercs narancssárga adatkábelnek tűnik. Közelebbről megnézve azonban látszik, hogy a színes védőborításon nem a szokásos műszaki adatokra vonatkozó feliratok olvashatóak, hanem többnyire latin, néhol pedig angol szavak.

A világ legnagyobb Bibliája hosszabb, mint a Velencei-tó 1

A világ legnagyobb Bibliája hosszabb, mint a Velencei-tó 2

A kábelköteg hossza 12 kilométer, rajta pedig az első tömeggyártásban készülő könyv, az 1450-es években elterjedt Gutenberg Biblia olvasható. A mozgatható betűelemekkel történő nyomtatás feltalálójáról elnevezett műből mindössze 49 példány maradt fenn részben vagy egészben, de az internetnek köszönhetően bárki hozzáférhet ehhez a történelmi jelentőségű információhoz.

A világ legnagyobb Bibliája hosszabb, mint a Velencei-tó 3

A Biblia latin nyelvű szövegét azonban több helyen is YouTube-kommentek szakítják meg a kábelen. A hozzászólások mindegyike témába vág, ugyanis az adatvesztés témakörében készülő videók alatt olvashatóak. A kétféle szövegben az a közös, hogy a maga idejében teljesen átalakították az információk tárolását és áramlását: amit régen a könyv, illetve a papír jelentett, azt ma az internet és a háttértárak, valamint a felhő.

A világ legnagyobb Bibliája hosszabb, mint a Velencei-tó 4