Ez a Tilt Shift, amely eljárás terepasztalt varázsol az átlag környezetből. De bitang módon. Eredetileg egy speciális objektívról van szó, amelyet hatalmas felhőkarcolók fotózására találtak ki, azzal az előnnyel, hogy a gigászi épületek oldalai párhuzamosak maradnak.

Ezzel a technikával könnyen be lehet csapni a felvétel nézőit is, az optikai tengely eltolásával a tárgyak térbeliségének érzete, és az élesség pontja befolyásolható, így a képek azt a hatást keltik, mintha maketteket fotóztak volna.

Joerg Daiber művész már évek óta csiszolja ezt a technológiát, és Youtube-csatornáját böngészve egészen elképesztő, hogy milyen szinten képes terepasztalt varázsolni a világ jól ismert helyeiből. Járt már Moldovában, Los Angelesben, Grúziában és Brüsszelben, alig ismert természeti tájakon, nyüzsgő nagyvárosokban. Munkájáról nagyszerű bemutató a 2020-as év gyűjtéseit összefoglaló videó:

Daiber korábban Budapesten is járt: 2018-ban az augusztus 20-i ünnepséget sikerült megörökítenie, de a város teljes egészén forgatott. A végeredmény teljesen olyan, mintha a fővárosunk egy miniatűr világ, egy élő terepasztal vagy makett lenne, aprócska emberekkel a játékautók és -buszok között.