Nagy divatja volt régen a flippergépeknek a különböző kocsmákban és egyéb szórakozóhelyeken. Egy időben úgy tűnt, hogy szinte mindenhonnan eltűnnek ezek a gépek, de szerencsére ez a folyamat megállt, és nem kell sokáig keresgélni a környéken, hogy valahol belefussunk egy működő darabba, és az aprót bedobva már lőjük is a golyót.

Külföldön is nagy hagyománya van ezeknek a játékoknak, és egy-egy jó állapotban lévő régebbi darabért nem kevés pénzt is képesek adni a legelvetemültebb gyűjtők. Ez valószínűleg nem lesz másképp annál a masinánál sem, melyet szeptember utolsó szombatján árvereznek el Ohióban az RM Sotheby’s árverésén.

Grand Prix Pinball Machine by Williams

Az 1976 és 1977 között gyártott Forma-1-es tematikájú flippergépet a Williams Electronics készítette (nem összekeverendő a versenyistállóval). Összesen 10554 játék hagyta el a gyár kapuját, melynek többsége az Egyesült Államokban és Európában kötött ki, de jutott belőle Japánba, Ausztráliába és Új-Zélandra is.

Ha szétszednénk a gépet, meglepődve tapasztalnánk, hogy egyetlen nyomtatott áramkörrel sem találkozunk. A játéktér különböző részeinek mozgatásáért szolenoidok rendszere felel, és a pontszámunk változását sem egy kijelzőn figyelhetjük.

https://silodrome.com/wp-content/uploads/2019/07/Grand-Prix-Pinball-Machine-by-Williams-Top-740x389.jpg

A bő tízezres gépszámból nem sok maradt. A regisztrált flippertulajdonosok körében 137 példányról lehet tudni, ennél azért valamivel több lehet a valós szám. A ritkaságszámba menő játék emiatt biztosan magas vételáron talál új gazdára annak ellenére, hogy nincs kikiáltási ára.