Nálunk a Mazda 323-as 1989 és 1994 között gyártott generációja már ritka darabnak számít, csak pár megkímélt veterán lelhető fel az utcákon. Bő húsz éve ezt írtuk a típusról, a használt autókat bemutató sorozatunkban: „Egy normális állapotú és megfelelően karbantartott 323-as Mazdán a legritkább esetben fordulnak elő olyan hibák, amelyek megállásra kényszerítenék az embert. A rozsdavédelem átlagos, a futómű robosztusságával sincs gond.”

Tehát ha nincs eső, nincs hó, sózott utak, akkor a mechanika tulajdonképpen bármeddig bírja pár olajcserével. Ezt az állítást bizonyítja ez az 1991-es Mazda 323-as, amit Kongóban vettek videóra. A feltöltő állítása szerint már kétmillió kilométert tett meg az autó, és a megjelenése alapján nem is kételkedünk az értékben.

Minden létező porcikája ütött-kopott, beltere gyakorlatilag nincs, törött a szélvédő, horpadtak a lemezek. Benzintankja egy műanyag kanna a csomagtartóban, a kormányról már rég lemált a gumírozott borítás. A motorja viszont még légszűrő nélkül is üzemel, és az autó képes saját négy kerekén gurulni, pedig kilométerekre lóg a bele.