Bár a hatótávpara az utóbbi években leginkább a villanyautókhoz köthető fogalom volt, azért még a mai napig is előfordul a belső égésű motorral szerelt kocsikkal is, hogy üzemanyag híján állnak meg az út szélén. 

Ez csakis a felelőtlen sofőröknek köszönhető, mert az autógyártók próbálnak teljesen bolondbiztos konstrukciókat gyártani, amelyek még jóval a baj előtt komoly figyelmeztetéssel mutatják, hogy ideje bekanyarodni a kútra. 

Hogy ennek a mértéke mekkora, az minden autónál változik, de általánosan a teljes tartály űrtartalmának 10-15 százaléka jelenti a tartalékot.

Az új Suzuki Swift tartálya például 37 literes, a tartalék tehát 4 liter körül mozog. Ha 5,5-6 literes átlagfogyasztást veszünk alapul, akkor még ezzel a mennyiséggel is 60-70 kilométert tudunk megtenni a következő benzinkútig. Természetesen ez a hatótáv nagyban függ a domborzati viszonyoktól, a vezetési stílustól, az autó terheltségétől, és még ezernyi apróságtól.

A hvg.hu egy szemléletes példával mutatja be, hogyan számolhatod ki a tartalék mértékét, illetve azt, hogy mennyit bír még a kocsi: “Egy 2013-as Toyota Corolla tankja például 50 literes, vagyis minimum 5 liter van még benne akkor, amikor felvillan a jelzőfény. Az autó átlagfogyasztása 6,4 liter, vagyis ennyi üzemanyaggal még nagyjából 75-78 kilométert lehet megtenni. Persze ez nem azt jelenti, hogy ez teljes egészében leautózható, hiszen ha teljesen kiürül a tank, az tönkreteheti az autót.”

A Carthrottle stábja is megvizsgálta a kérdést, és egy Honda Accord volánja mögött a sárga jelzés kigyulladása után még 119 mérföldet, vagyis 191 kilométert sikerült megtenniük, mire teljesen leállt az autó.

Az kijelenthető, hogy nagyjából 50-70 kilométer a nagy átlag, aki viszont pontosabb számításra vágyik, más vezetők által bevallott adatokkal is kalkulálhat. 

A Tank On Empty nevű oldalon a szorgalmas autósok által feltöltött értékek adják meg, hogy az adott modellel átlagosan hány kilométert lehet megtenni.

A honlapon típusra pontosan megkeresheted a saját autód, és pontos adatot kapsz arról, hogy mekkora távot tehetsz meg, miután kigyulladt az üzemanyagszint-jelző lámpa. Mivel azonban az értékek mérföldben vannak megadva, a számokat 1,6-tal kell szoroznod, hogy kilométerre pontos információkkal rendelkezz a saját autód tartalékait illetően.

Meddig húzza egy átlagautó, amikor már elvileg üres a tank? 1

A Ford Focus adatai, ezek alapján 65 kilométerre jó átlagban a népszerű típus, ha már elvileg üres a tankja