A katalizátorok eltulajdonítása globális problémának mondható. Ahol vannak autók, ott megjelennek a tolvajok is, hiszen az alkatrészben található fémekért mindenhol jó pénzt fizetnek. Jellemzően palládiumot, ródiumot és platinát tartalmaznak – az előbbi kettő anyag piaci értéke az aranyét is meghaladja.

Csakhogy Kongóban nem ez motiválja a tolvajokat. A kivágott alkatrész belső kerámia részét a fémkereskedő helyett a drogdílerhez viszik. Ugyanis az ebből őrölt port kábítószerként használják, vitaminpirulákkal, dohánnyal keverve fogyasztják. A helyi dialektusban “Bombe” néven emlegetett szert lenyelik, cigarettába csavarva elszívják, vagy csak az orron keresztül szippantják fel.

A helyi hatóságok szerint azért lett népszerű ez a bódító keverék, mert olcsóbb, mint a többi tudatmódosító szer, ugyanakkor a hatása is kevésbé veszélyes. Nem vált ki agresszív viselkedést, a szerhasználók többnyire elzsibbadva, álmosan merengenek, vagy akár napokig alszanak, ahol épp beüt a Bombe, majd egyszerűen hazamennek.