A technikai sportok világában is komoly történelemmel bír a Ford GT40: 1969-ben a legendás Forma-1-es versenyző, Jacky Ickx és Jackie Oliver irányítása mellett meg is nyerte a Le Mans-i 24 órást. Minimális különbséggel, 120 méterrel előzte a második helyen végző Porsche 908-ast, úgy, hogy mindkét egység 372 kört tett meg az egy nap folyamán. A verseny egyébként a Porsche szempontjából kegyetlen kimenetellel végződött, ugyanis a 917-es vezető helyről esett ki sebességváltó hiba miatt, a táv 90%-ánál.

Milliókért bele sem ülhetsz ebbe az autóba 1
Milliókért bele sem ülhetsz ebbe az autóba 2

Milliókért bele sem ülhetsz ebbe az autóba

Milliókért bele sem ülhetsz ebbe az autóba 16
Milliókért bele sem ülhetsz ebbe az autóba 17
Milliókért bele sem ülhetsz ebbe az autóba 18
Milliókért bele sem ülhetsz ebbe az autóba 19
Milliókért bele sem ülhetsz ebbe az autóba 20
Milliókért bele sem ülhetsz ebbe az autóba 21
Milliókért bele sem ülhetsz ebbe az autóba 22
Milliókért bele sem ülhetsz ebbe az autóba 23
Milliókért bele sem ülhetsz ebbe az autóba 24
Milliókért bele sem ülhetsz ebbe az autóba 25
Milliókért bele sem ülhetsz ebbe az autóba 26
Milliókért bele sem ülhetsz ebbe az autóba 27
Milliókért bele sem ülhetsz ebbe az autóba 28
Fotó megosztása:

Ickxék csatája sem volt éppen egyszerű menet, mert a Ford teljesítménye épp az utolsó körre esett vissza üzemanyaghiány miatt, a Mulsanne-egyenesben meg is előzte őt Hans Hermann a Porsche 908-as volánjánál. A belga versenyző azonban ezután megkapaszkodott német ellenfele szélárnyékában, és azt kihasználva visszaszerezte a pozíciót.

A történelmi jelentőségű modell végül 1:8-as méretarányban is elkészült 24 hónapnyi kutatás és fejlesztés árán, a Ford örökségvédelmi részlegének munkájával, a Gulf Oil International közreműködésével. A végeredmény a modellautókra specializálódott Amalgam csapatának keze munkáját dicséri, mely valamennyi kicsinyített Ford GT40-et kézzel épített és szerelt össze, a folyamat több mint 400 órát vett igénybe.

Milliókért bele sem ülhetsz ebbe az autóba 29

Ennek megfelelően kellően aprólékosra sikerült a limitált széria, mely 199 darabból áll. Pontosan megtervezett alkatrészek ezrei alkotják: öntvények, fotómaratások, valamint CNC szerszámgéppel megmunkált fémelemek. Ha valaki egy ilyet szeretne porolgatni a polcán, mélyen a zsebébe kell nyúlnia, az ára ugyanis 13 027 dollár, ami átszámolva már alulról súrolja a 4 millió forintot.