A Pandák még ma is ott állnak Toszkána szőlőbirtokain, ütötten-kopottan Róma szűk utcáin, Nápoly káoszában. Megölhetetlen, egyszerű, apró, guruló bodé, az olaszok Trabantja, ami nálunk már inkább ritkaság, mint némán tűrő, öreg igásló. A Fiat Panda első generációja 1979-re született meg az éppen formálódó Italdesign stúdió munkájaként, Giorgetto Giugiaro és Aldo Mantovani tervei nyomán. Az apró kocsit 1980-től 2003-ig gyártották, összesen több mint 4,4 millió darab készült el belőle. Főként négyhengeres benzinmotorokkal árulták, de létezett belőle dízel, kéthengeres benzines és elektromos hajtású variáns is.

Ez a videó tömény nyolcvanas évek, amitől rákívánsz egy Pandára 1
Egyedi hangulata az 1983-ban megjelent 4×4-es verzióban csúcsosodik ki, a 48 lóerős kocsi volt az első keresztmotoros miniautó, amelyet négykerék-hajtással láttak el. A hajtásláncot az osztrák Steyr-Puch állította össze majd utána került rá a karosszéria Szicíliában.
740 kilogrammos tömege és 2,16 méteres tengelytávja segített legyőzni a természet vad kihívásait, de a számoknál fontosabb, hogy hamisítatlan olasz lelke van a gépnek. Olyan, mint a szomszéd lábtörlőjét szétrágó, kinti papucsot elhordó tacskókeverék, lehet rá rohadtul haragudni, de ha már befogadtuk, lehetetlen elzavarni a háztól.

Erre az érzésre tesz rá még egy lapáttal a következő negyed óra. Olyan nyolcvanas évekbeli nyári hangulatú szinti-zenével, amilyen már sosem lesz. 

Kár, hogy az ilyen praktikus, könnyű, takarékos, olcsó kisautók lassan teljesen kikopnak az autógyártók kínálatából. Jó példa erre a Suzuki Jimny, amit Európában gyakorlatilag megöltek a szigorodó kibocsátási normák. Már a legkisebb autó is nagy és erős egy ilyen Pandához képest, az áráról nem is beszélve. Így marad a nosztalgia, és a vágy egy igazi, bárhol használható kis terepjáró iránt.