A katonai szállítójárművek a Hegyeshalom határátkelőhely – M1-es autópálya – 1-es számú főút útvonalon közlekednek majd. Az említett útvonalon kellő óvatosságra van szükség a közlekedők részéről, mivel ezen katonai járművek mérete és sebessége, valamint a konvoj hossza és haladásának módja eltér a hétköznapi közúti közlekedésben megszokottól.

Mivel a zárt menetoszlop járművei közé nem hajthat be civil gépjármű, a járművek haladását a konvoj elején és végén kísérőjárművek biztosítják.

Leopard 2A4

A Leopard 2 egy német harckocsi, amelyet az 1970-es évek elején fejlesztettek ki és 1979-ben állítottak szolgálatba. A legelterjedtebb változat a 2A4, amelyből két újabb érkezik kedden Magyar Honvédséghez. Ezen a

 

modellen a korábbiakhoz képest komolyabbak a változtatások: automatizálták tűzvezető és fojtó rendszert, a teljesen digitalizált rendszer új lőszerfajták kezelésére is képes, a torony páncélzata pedig titán-wolfram ötvözetből készült. A hidegháború alatt az NSZK és Hollandia nagy számú harckocsit tartott hadrendben ebből a változatból. A hidegháború végével mindkét ország felismerte, hogy nincs már szükségük ennyi harckocsira, ezért kiárusították a tartalékállományuk nagyobb részét. Számos – főként európai – ország vásárolt belőlük.

 

A harckocsi erőforrása egy MTU MB 873 Ka-501 típusú 12 hengeres, 47,6 l-es négyütemű turbófeltöltős dízelmotor, mely 1100 kW (1500 LE) teljesítmény leadására képes 2600 ford/perc fordulaton. Többféle üzemanyag használható hozzá. Végsebessége 68 km/h, békeidőben a csúcssebessége limitált 50 km/h-ig. Álló helyzetből 6 másodperc alatt gyorsul fel 35 km/h sebességre. A fékútja csúcssebességről álló helyzetig mindössze 35 m. Az egész motorblokk egyben cserélhető, akár a harcmezőn is. A csere időtartama nem haladja meg a 15-20 percet laktanyában, terepen pedig a 35 perc a szintidő. Erőátviteli rendszere egy Renk HSWL 354 hidrokinetikus sebességváltó. Négy előre- és két hátrameneti fokozata van.

 

A harckocsi fő fegyverzete a Rheinmetall L/44 (a 2A6 változaton L/55) 120 mm-es űrméretű, sima csövű harckocsiágyú, amelyet kétsíkú lövegstabilizátorral láttak el. Ezekkel 6000 m-es távolságra lévő célokat is meg tud semmisíteni. A lőszerből összesen 42 db-ot vihet magával. A torony bal oldalán egy ajtót alakítottak ki a lőszer rakodásához.