A hőségben, nyílt napon néhány perc is elegendő ahhoz, hogy a zárt utastér extrém forróvá váljon, akár 50 fok fölé is felmelegedjen. A meleg utastérben az állatok hőgutát kapnak, és ha nem érkezik időben segítség, akár el is pusztulhatnak.

Néhány napja egy brit férfi fejszével törte be egy parkoló autó ablakát, mert a tulaj az utastérben hagyott egy yorkshire terriert. Aznap egyébként pont 34 Celsius-fok volt az angliai Berkshire-ben.

 

A kutya és az autó tulajdonosa vásárolni indult, miközben a négylábút az autóban hagyták. 45 percet töltöttek az üzletben, mire visszaértek az autóhoz.

A járókelő szerint öt percet vártak, mielőtt a férfi betörte az ablakot, hátha visszatér a gazda, ám a kutya érdekében nem várthattak tovább, és betörték az ablakot. Miután az egész incidens lezajlott, és a kutya az állatorvoshoz került, 10 perccel később visszatért a gazdi, a rendőrök – akik pont környéken voltak – egy figyelmeztetéssel engedték útjára.

Mennyire melegszik fel az utastér?

Tudod, mennyire melegszik fel az autód utastere 10 perc alatt a napon? 1

Ha odakint 26 fok van, tíz perc alatt 37 fokig hevül az autó utastere

Tudod, mennyire melegszik fel az autód utastere 10 perc alatt a napon? 2

Ha odakint 26 fok van, húsz perc alatt 42 fokig hevül az autó utastere

Tudod, mennyire melegszik fel az autód utastere 10 perc alatt a napon? 3

Ha odakint 26 fok van, harminc perc alatt 46 fokig hevül az autó utastere

Mi a teendő, ha a nyári napon egy autóban hagyott kutyát látunk szenvedni?

“Ebben az esetben azonnal próbáljuk felvenni az autó tulajdonosával a kapcsolatot: ha parkolóban, bevásárlóközpontban vagyunk, haladéktalanul értesítsük az ügyfélszolgálatot, hogy hangosbemondón keresztül hívják a kocsijához a tulajdonost. Esetleg – természetesen a kocsiban kárt nem okozva – próbáljuk működésbe hozni a riasztót, hogy az figyelmeztesse a tulajdonost. Ha pár perc alatt nem kerül elő a tulajdonos, fotózzuk le az autót rendszámmal együtt, tehát beazonosíthatóan, benne pedig a kutyát. A személyes adatok védelme miatt a fotókat ne osszuk meg, csak bizonyítékként használjuk fel. Hívjunk parkolóőrt, biztonsági őrt, rendőrt, vagy tanú jelenlétében törjük be a kocsi egyik oldalsó ablakát, minden más károkozás nélkül, utóbbi büntetendő és kártérítést kell fizetni – ha ennek ellenére hatósági intézkedés vagy feljelentés történik, több állatvédő alapítvány ingyenes jogi segítséget/tanácsadást nyújt. Ha sikerült kiszabadítani, itassuk, hűtsük a kutyát. Ha bágyadtságot, szédülést látunk, azonnal vigyük állatorvoshoz. De az autó feltörését tényleg csak nagyon indokolt esetben tegyük!” – Budaörsi Állatmenhely