Cseljabinszk Eugene és Artem egy orosz testvérpár, akik elhatározták, hogy autóval teszik meg a 15 ezer kilométeres távot Izlandig. Ez még egy mai modern gépjárművel is hatalmas kihívás lenne, de ők egy 1976-os Zsaporozsecet választottak a túrához.

Szívbemarkoló túra egy öreg Zaporozseccel Izlandra 1

A két orosz férfi 15 ezer kilométert tett meg 1,5 hónap alatt, és durván 300 ezer rubelt (1,4 millió forint) költöttek el, amelyben nem csak az utazás költségei, de az autó ára is benne volt. A legdurvább az egészben pedig az, hogy szállásra nem igazán költöttek, az autóban éjszakáztak, amiben a képek tanúsága szerint nem igazán működött a fűtés.

A testvérpár azóta elhagyta Izlandot és állítólag a tádzsikisztáni Pamír felé tartanak.

Szívbemarkoló túra egy öreg Zaporozseccel Izlandra 2

A ZAZ legismertebb modellje a Zaporozsec volt, amelyet 1958-tól egészen 1994-ig gyártottak. A Zaporozsec név a zaporizzsjai Szicshez tartozó kozák harcos nevéből ered. Az autót eleinte 887 köbcentis, V4-es, léghűtéses motor hajtotta, de később áttértek nagyobb, 1196 köbcentis hengerűrtartalomra.

Szívbemarkoló túra egy öreg Zaporozseccel Izlandra 3

A motorteljesítmény 26 lóerőről indult, majd az évek során 45-ig jutott. Népszerűségét elsősorban annak köszönhette, hogy a legolcsóbb szovjet autó volt.

Szívbemarkoló túra egy öreg Zaporozseccel Izlandra 4

Szívbemarkoló túra egy öreg Zaporozseccel Izlandra 6

Szívbemarkoló túra egy öreg Zaporozseccel Izlandra 7

Szívbemarkoló túra egy öreg Zaporozseccel Izlandra 8

Szívbemarkoló túra egy öreg Zaporozseccel Izlandra 9

Szívbemarkoló túra egy öreg Zaporozseccel Izlandra 10