A mobilozást tiltják egyre inkább nemzetközi szinten, pedig a dohányzás talán ugyanannyira veszélyes lehet vezetés közben. Külföldi szakértők már évtizedekkel ezelőtt felvetették, hogy a dohányzás is hasonlóan a többi tevékenységhez, szintén a vezető koncentrációját csökkenti. A sofőrnek ugyanis ilyenkor az egyik kezében ott van a cigaretta, ami máris nagyobb kockázatot jelent baleseti szempontból. Emellett azonban önkéntelenül is a lehulló hamura, illetve a hamu tartóba helyezésére irányul a figyelem a vezetés helyett.

Idén Olaszországból érkeztek olyan információk, melyek szerint az ottani utakon teljesen betilthatják a dohányzást a személyautókban. Valamilyen szinten már él egy szabály ezzel kapcsolatban: ha terhes nő vagy 12 éven aluli gyermek is van az utasok között, az autóban nem szabad füstölni.

A javaslat bevezetéséről még zajlanak a viták. A többség támogatja a tervet, az ellenzők azonban azt állítják, hogy a vitatott ötlet az egyén szabadságát és az önálló döntés meghozatalához való jogát korlátozza.

2011-ben mi magunk végeztünk egy átfogó felmérést a hazai autósok véleményéről, és a válasz egyértelmű volt, a többség a dohányzás büntetésének pártján állt. “A voksolók háromnegyede (74 százalék) szerint vezetés közben nincs helye égő ciginek a sofőr kezében.  26536-an tiltanák a jelenlegi gyakorlatot, közülük 6072 olvasó maga is aktív dohányos (az összes szavazat 17 százaléka).

Velük szemben áll 9544 voks (az összes szavazat 26 százaléka), ők úgy gondolják, hogy a jövőben is engednie kell ezt a KRESZ-nek. A közel tízezer engedékeny voksoló gyakorlatilag fele-fele arányban bagózik vagy nem él a cigivel (4940 és 4604 szavazat).” – írta Lencsés Csaba cikkében.

Ez a friss lengyel baleset pedig az élő példa, hogy milyen veszélyes lehet izzó parázzsal a kézben vezetni. Másrészt pedig jól mutatja, mennyire biztonságosak a mai modern autók, a Range Rover sofőrje túlélte a balesetet.