A járdán lehajtott fejjel okostelefont bűvölő, fülhallgatóban bömbölő zenével baktató gyalogosok képe bizonyára mindenki számára ismerős. Ők a közlekedés zombijai, akik tudomást sem vesznek a körülöttük lévő világról, nekiütköznek más gyalogosnak, esetleg körültekintés nélkül lépnek le a járdáról. Abba azonban talán kevesen gondolunk bele, mekkora veszélyforrás ez a fajta magatartás.

A gyalogosok hajlandók nemes egyszerűséggel figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy a KRESZ szabályai rájuk is vonatkoznak. Sokan azt sem veszik számításba, hogy bár a zebránál a gyalogosok elsőbbséget élveznek, műszaki vagy forgalmi okból előfordulhat, hogy az úton haladó jármű nem képes megadni számukra az elsőbbséget – fokozottan fontos tehát az éberség és a körültekintés, ami nem csak az autóvezetők, hanem a gyalogosok feladata is!

A közlekedés „zombijai” különösen nagy kockázatnak vannak kitéve a ködös, nyálkás téli időben, hiszen ilyenkor érthető módon mindenki igyekszik a lehető leggyorsabban hazaérni. A látási viszonyok az évnek ebben a szakaszában a szokásosnál korlátozottabbak. Ehhez járul hozzá a sötét, szürke ruházat, amit a gyalogosok viselnek – ezáltal szinte teljesen beleolvadnak a környezetbe; valamint – lakott területen kívül – a láthatósági mellény viselésének elmulasztása.

A közlekedésről mind tudjuk, hogy meghatározott szabályok alapján működik, ennek ellenére folyamatosan számítani kell arra, hogy ezeket a szabályokat nem mindenki tartja be. Autóvezetőként igyekezzünk fokozott óvatossággal és figyelemmel, alacsonyabb sebességgel megközelíteni az olyan helyeket, ahol gyalogosok hirtelen megjelenésére lehet számítani – legyen szó gyalogos-átkelőhelyről, busz- vagy villamos-megállóhelyről. Ugyanakkor a gyalogosok felelőssége sem elhanyagolható – a közúton óvatos, figyelmes és körültekintő áthaladással a balesetek jelentős része megelőzhető lenne.

Ne akarj így járni, mint ez a hölgy!