“Tudtuk, hogy szomorú lesz a végeredmény, de kiszámoltuk, hogy a közlekedési statisztika jelen állása szerint hányan halnak még meg idén közúti balesetben” – írja a hazai rendőrség az alábbi videóhoz, amelyet nemrég osztottak meg az interneten.

Néhány hónapja beszélgettünk a számokról Pausz Ferenccel, aki éveken át első számú vezetője volt az ORFK-n a közlekedésrendészeti főosztálynak. Pausz elsőként visszaidézi a 2008 utáni fél évtizedet, amikor folyamatosan csökkent a balesetszám. Ennek egyik – de nem kizárólagos – okaként több olyan döntést említ (objektív felelősség elve, zéró tolerancia), ami „benne volt a levegőben”, tudtak róla az autósok, és szerinte eredménnyel járt. Az elmúlt években ő ilyen, közlekedésbiztonságot javító, jelentős döntéseket nem látott, bár mint mondja, tudomása szerint a rendőrség Országos Balesetmegelőzési Bizottsága dolgozik ilyeneken, de ők nem jogalkotók, csak javasolhatnak.

A másik szerinte, hogy az említett időszakban érezhetően lassult a közlekedés sebessége, amit most nem tapasztal. Mint mondja, nincsenek erre adatok, de ő ezt érzi, és azt látja, hogy a traffiknál lassítanak ugyan az autósok, de utána újra felveszik a korábbi tempójukat. Itt kerül szóba köztünk a section control nevű, szakaszos átlagsebesség-mérés, amiről a Vezess is írt már rengeteg cikket, és amit 2004-ben tesztelt is a magyar rendőrség, de azóta sincs belőle semmi. A politika adós a jogi háttér megteremtésével.

Márpedig Pausz szerint tényként kezelhető, hogy ha lassul a forgalom tempója, csökken a balesetek száma, és mérséklődik a kimenetelük. Itt említi, hogy ráadásul tudomása szerint a „gyorshajtásos” balesetek nagyobb része relatív gyorshajtás.