Valószínűleg minden autós tekintete megakadt már az abroncsok színes jelzésein. Ezek is ugyanolyan praktikus ipari megoldások, mint a szélvédőkön elhelyezett kódok, a szerelést, munkavégzést segítik a hordozott információval.

Ezt jelentik a gumikon feltűnő rejtélyes színes pontok 1

Mivel nincs szabványosítva a jelölés, így a jelentése gyártónként eltérhet, ám általánosságban elmondható, hogy leggyakrabban piros és sárga pontokkal találkozhatunk. A sárga az úgynevezett “könnyű pont”.

Mivel a legprecízebb gyártási eljárásokkal sem lehet tökéletes egyensúlyban a karkasz, ezért a gyártó ezzel a ponttal jelöli az abroncs legkönnyebb pontját. Ez az abroncsot felnire szerelő gumisnak fontos, ide igazítva a felni általában legnehezebb, szelepnél található pontját kevesebb súllyal tudja kicentírozni a felni-gumi kettőst.

Még izgalmasabb a piros pont, ami szintén egy szerelést könnyítő jelölés. Mivel a tömeg mellett a formát sem lehet teljesen tökéletesre igazítani, minden abroncs eltér az ideális körformától. Vannak magasabb, és mélyebb pontjai, vagyis egy enyhe tojásforma már ott van a friss gumikban is, ezért egyes gyártók piros ponttal jelölik a legmagasabb pontot. Ehhez kell igazítani a szintén “tökéletlen” felni legmélyebb pontját, így kiküszöbölve a deformáció okozta menet közbeni vibrációt.

A felni mintázatán végigfutó színes csíkok pedig tényleg semmit sem mondanak az abroncsgyáron kívül, csak arra szolgálnak, hogy minden karkasz a hozzá tartozó, megfelelő futófelületet kapja meg.