Szibéria területe 16,2 millió négyzetkilométer (Magyarországé 93 ezer), ez Földünk összes szárazföldjeinek 12%-át teszi ki. Ide kevés a hétmérföldes csizma, aki érdemben közlekedni akar, annak komoly, veszélyes helyzeteket is be kell vállalnia. Főleg, ha szembetalálja magát egy folyóval.

Ilyen próbatétel a Szibéria keleti részén, a Vityim-folyó felett álló Kuandinszkij-híd. A 15 méter magas, 570 méter hosszú szerkezetet a nyolcvanas években eredetileg vasúti hídnak szánták, de az építkezést sosem fejezték be.

Mivel a faborítású, Mad Max-filmekbe illő építmény nem része a közútnak, állapota folyamatosan romlik. Karbantartás híján a zord időjárás zabálja a talpfákat, az arra haladó nehezebb járművek rendszeresen beszakadnak, a lyukak betömését pedig a helyszínen fellelhető eszközökkel oldják meg.

Láthatóan a teherforgalom sem okoz gondot, ha van egy segítő navigátor, szépen, lépésben megoldható az átkelés. Az más kérdés, hogy egy tériszonyos sofőrnek mennyire remeghet a lába, amikor lenéz a 15 méteres mélységbe.