A tábla neve Bulgáriában черна точка (cserna tocska), vagyis egyszerűen fekete pont, és általánosságban veszélyes útszakaszt jelöl. Pontos definíciója szerint: “Útszakasz magas baleseti kockázattal.” Maga a tábla (mint minden piros háromszög tábla) csak a figyelmet hívja fel a veszélyre, de nem jelent semmilyen kötelezettséget a sofőr számára.

 

Ebben már minden benne van, amit tudnunk kell, tehát ha ilyet látunk, legyünk nagyon körültekintőek, ne babráljunk a rádióval, a mobillal, és haladjunk megfontoltan. Romániában még nagyobb, figyelemfelkeltő módszerrel vetették be a fekete pontot.

Sokan nem ismerik ezt a figyelmeztető táblát, pedig fontos 1

Egy példa Bulgáriából, az alsó tábla a veszélyes szakasz hosszát jelzi. (fotó hurrabulgaria.blog.hu)

Ahol az elmúlt öt évben több mint tíz olyan baleset történt, amelynek következtében legalább tíz ember vesztette életét vagy sebesült meg súlyosan, oda került a nagy fényvisszaverő kerettel ellátott tábla. A 2,5 méter széles, 1,2 méter magas sárga alapú táblán az a felirat szerepel: Atentie! Zona cu risc ridicat de accidente (Figyelem! Nagy baleseti kockázatú útszakasz). A tábla baloldali részén piros csíkkal szegélyezett figyelmeztető háromszög szerepel, amelynek a középső fehér mezőjében nagy méretű fekete pont látható. A tábla alsó felében felirat jelöli a veszélyes szakasz hosszát.

Sokan nem ismerik ezt a figyelmeztető táblát, pedig fontos 2

A statisztika alapján 138 olyan helyet azonosítottak a romániai országutakon, ahol gyakoriak a súlyos balesetek. Ezeken a helyeken az elmúlt öt évben 1517 súlyos közlekedési baleset történt, amelyek 569 személy halálát, 1369 személy súlyos sérülését okozták.