Minden középkorú európai autóbuzi tudja, hogy a Volkswagen az Észak-Európát élhetővé tevő, meleg atlanti-óceáni áramlatról nevezte el korszakalkotó típusát, az 1974-ben piacra dobott Golfot. Minden középkorú európai autóbuzi azt is tudja, hogy ez marhaság, a Golf a sportról kapta a nevét, akárcsak a Polo vagy annak lépcsőshátú kiadása, a Derby.
A legújabb pletykák szerint azonban minden középkorú európai autóbuzi totális félreértés áldozata, a Golf ugyanis sem természeti jelenségről, sem sportról nem kapta a nevét, hanem – kapaszkodj meg erősen – egy lóról.
A Jalopnik nevű autós webmagazin szerkesztői ellátogattak a Volkswagen múzeumába, ahol a márka egykori vezető beszerzője, bizonyos Hans-Joachim Zimmermann elmondta, hogy a huszadik század utolsó harmadának meghatározó autója neki köszönhetően kapta a nevét.
Szerinted miről kapta a nevét a Golf?
Még szép, hogy a tengeráramlatról
30% (175)
A sportról
17% (98)
Tetszik ez a lovas sztori...
34% (195)
Egyikről sem, de nem árulom el a titkot
19% (109)
A fáma szerint Herr Zimmerman szabadidejében egy lovasklub elnökeként tevékenykedett, és mint ilyen, lelkesen lovagolt. Volt ennek a Zimmermannak egy herélt lova, amelyről szeretettel beszélt akkori főnökének, az igazgatóság elnökének, Horst Münzner úrnak. Állítása szerint alig néhány nappal azután hogy Münzner a lovardában megcsodálta Golfot, a lovat, átkeresztelték az addig Blizzard (hóvihar; a passzát és a sirokkó analógiájára) néven futó prototípust.
“A lovam kiváló állat volt, elegáns, megbízható, méltó névadója a Golfnak. 27 évet élt meg, ami emberi léptékkel számolva közel száznak számít. Ez mindenképpen jó ómen az autónak!” – mondta a fél életét a Volkswagennél töltő Zimmermann.