Egy rossz élmény, például az, ha betörik az autód ablakát és kilopnak belőle minden mozdíthatót, vagy ha ne adj’ isten ellopják az autód, az bizony rányomja bélyegét az egész ünnepi felhajtásra. A jelentős anyagi kár mellett az egész karácsonyt lehúzhatod a WC-n, már nem lesz az igazi.

De tehetsz ellene, hogy ne így induljanak az ünnepek, adunk néhány tanácsot, ami növeli az esélyedet a bűnözők ellen. Ne akarj sírni a karácsonyfa alatt.

Az ünnepi rohanás alatt hajlamosak vagyunk a járműben, jól látható helyen hagyni értékeinket, ez pedig a bűnözőknek felhívás keringőre. Csak pillanatok kellenek ahhoz, hogy a gépkocsi ablakát betörjék, majd villámgyorsan távozzanak a járműben hagyott telefonnal, táskával, pénztárcával, laptoppal és egyéb értékekkel. Oké, van riasztó az autódban, de ha az megszólal, már rég késő, és valljuk be őszintén, hogy aki hallja, az magas ívből tesz rá. Te meg valószínűleg a boltban vagy, szóval erről ennyit.

A parkolás után és két vásárlás között is ellenőrizd, hogy nem maradt-e az utastérben, látható helyen bármilyen értéktárgy, műszaki cikk, korábban megvásárolt ajándék. A parkolóban mielőtt magára hagynád a kocsit, ne pakolj a csomagtartójába, mivel ezt a tolvajok simán kiszúrják lesben állva. Érdemes már elindulás előtt a csomagtartóba rakni azokat a dolgokat, amelyekre a következő megállónknál már nem lesz szükségünk.

A gépkocsiban látható helyen hagyott ruházat akkor is felhívja a tolvajok figyelmét, ha abban nincs érték, hiszen ezt nem tudhatja a tettes. Már töri is fel a zárat vagy az ablakot, felmarja a cuccot, és odébb áll. Szóval ha úgy gondolod, hogy a hátsó ülésen hagyod a laptopot, de letakarod egy kabáttal, az nagyon-nagyon rossz ötlet.

A jármű ajtaját, az ablakokat és a napfénytetőt zárd le, amikor kiszállsz, még akkor is, ha csak rövid időre hagyod ott a kocsit. Ezeket akkor is ellenőrizd, ha nem emlékszel, hogy menet közben lehúztad volna bármelyiket is. A kulcsot mindig tartsd magadnál, lehetőleg olyan helyen, ahonnan egy zsebtolvaj nem tudja megkaparintani. A farmer első zsebei erre a feladatra tökéletesek, elég szűkek ahhoz, hogy bárki úgy nyúljon bele, hogy ne vedd észre.

Amennyiben lehetőség van rá, parkolj kijelölt parkolóban és olyan helyen, ahol esetleg térfigyelő kamera is van, az esti órákban pedig ott, ahol világítás van, a parkolóhely belátható és forgalmas.

A vásárlást követően, ha már bepakoltál a kocsiba, ne menj vissza az üzletbe, mert ezt a potenciális tettes kifigyelheti és oda a kariajcsi.

Amennyiben már megtörtént a baj, és látod, hogy feltörték az autód, ne nyúlj semmihez, hiszen a gépkocsit és annak környezetét a rendőrség vizsgálni fogja. Azonnal hívd őket (107, 112), ne habozz, és az sem baj, ha a közelben lévő járókelőket megkérdezed, nem látták-e, mi történt.