Az 58 éves Abdula Ganiji szombaton délben leparkolta taxiját az Új-Dél-Wales-i parlament előtt, és azzal fenyegetőzött, hogy felrobbantja autóját és vele együtt az egész épületet. Azt állította, hogy az utasülésen kétszer húsz, a csomagtartóban pedig további tizenkilenc liternyi benzin van nála, amit kész meggyújtani, amennyiben Barry O’Farrell, az állam első számú embere nem indít teljes körű vizsgálatot egy, a taxist tizenöt évvel korábban ért sérelem ügyében. 

Annak idején Ganiji állítólag kapott egy kétszáz dolláros bírságot, amelynek jogosságát vitatta. Tavaly ugyanezen okból éhségsztrájkba fogott a parlament előtt. Most is jobb lett volna, ha megmarad a békés eszközöknél, a rendőrség ugyanis két órányi patthelyzet után úgy ítélte meg, hogy a férfi kockázati tényező, és a tárgyalás folytatása helyett a beavatkozás mellett döntött. 
Az egész konfliktust élőben közvetítő televíziós kamerák előtt megrohamozták a férfi taxiját, egy Chrysler 300-ast, és ártalmatlanná tették a támadót. 
Az egészben autós szemmel leginkább az az elgondolkodtató, hogy még egy ilyen nagytestű, tekintélyt parancsoló gépkocsi sem jelent akadályt, ha eltökélt férfiak a megfelelő eszközök birtokában hozzánk szeretnének férni. 


Más lett volna a helyzet, ha páncélozott a gépkocsi, de ez egyrészt a taxisok esetében nem jellemző, másrészt a kommandósokat elnézve alighanem erre az esetre is fel voltak készülve.
A férfit természetesen azonnal letartóztatták. Ügyvédje eredetileg azt indítványozta, hogy védencét óvadék ellenében bocsássák szabadlábra, ám miután a bíróság pszichiátriai szakvéleményt kért be, elálltak ettől, így Ganiji úr őrizetben várja a januári tárgyalást. 
A rendőrök egyébként az autóban mindössze egyetlen deciliternyi, átlátszó folyadékot találtak egy kétliteres üdítősüvegben; nem tudni, hogy ez benzin, víz vagy valami más volt-e. A férfinál cigaretta és öngyújtó is volt.